Ora de Vârf | Ion Tăbârță: războiul ruso-ucrainean reprezintă un moment de cotitură pe continentul european

  • 16 Mai 2023 17:19
0%
00:00:00
00:00:00

Summiturile Consiliului Europei au loc în contextul unor evenimente extraordinare, iar de această dată liderii la cel mai înalt nivel se reunesc în capitala Islandei pentru a consolida solidaritatea țărilor membre cu Ucraina în fața invaziei ruse și pentru a promova valorile democratice fundamentale pe continent.

Analistul politic Ion Tăbârță a explicat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că războiul ruso-ucrainean reprezintă un moment de cotitură pe continentul european.

„Acest summit are loc într-un context special, când avem un război pe continentul European, un război de amploare pe care nu l-am avut de prin anul 1945 încoace în Europa.

Desigur, la acest summit vor fi discutate problemele legate de democrație, pentru că esența acestei organizații este de a construi democrația pe continentul european, organizația fiind numită și o «anticameră» a democrației.

Este al patrulea summit, precedentele summituri au avut loc, primul în anul 1993 la Viena, în contexul perioadei apropiate de după destrămarea Uniuniii Sovietice, sfârșitul războiului rece. Următorul summit a avut loc în anul 1997 la Strasbourg, iar ultimul a avut loc aproapte 20 de ani în urmă, în anul 2005, la Varșovia.

Acum avem un nou moment de cotitură pe continental European și anume războiul din Ucraina, declanșat total inutil de Federația Rusă, care a provocat și provoacă în continuare mari pierderi”, spune  Ion Tăbârță.

La finalul Summitului va fi adoptată Declarația de la Reykjavik, și va fi anunțată înființarea Registrului Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Islanda a preluat președinția Consiliul Europei de la Irlanda în noiembrie 2022 și va preda în această lună conducerea forului Letoniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău