Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Întrevederea Maiei Sandu cu președintele român, Klaus Iohannis, ar transmite la nivel simbolic mesajul clar că pentru R. Moldova prioritară este relația cu vecinii

  • 26 Noiembrie 2020 17:46
0%
00:00:00
00:00:00

Maia Sandu a punctat foarte exact prioritățile sale după ce va prelua funcția de președinte, reieșind din necesitățile Republicii Moldova ca stat, și anume relațiile bune cu vecinii, apreciază comentatorul politic Ion Tăbârță.

El a subliniat că relațiile bune cu România și Ucraina ar crește șansele R. Moldova de relansare a dialogului cu Uniunea Europeană și a parcursului european al Chișinăului.

„Maia Sandu vrea din start restabilirea relațiilor bune cu vecinii. Faptul că ea are aceste întrevederi, prima cu președintele Iohannis, care este așteptat la Chișinău și nu este exclus că poate să vină chiar la inaugurarea Maiei Sandu, poate chiar și președintele ucrainean Zelenski, ar transmite la nivel simbolic un mesaj clar că pentru R. Moldova, prioritară este relația cu vecinii - un lucru normal pentru orice stat. Cu atât mai mult că R. Moldova are doar doi vecini – România și Ucraina, iar politica externă a R. Moldova trebuie să pornească de la relații foarte bune cu aceste două state. Maia Sandu își declară ca prioritate să reimpulsioneze agenda R. Moldova cu UE. Aici relația cu România este foarte importantă, pentru că ea reprezintă poarta geografică și nu numai spre vest. Ucraina, din punct de vedre geostrategic, este o miză foarte importantă pentru UE, mai mare decât R. Moldova. Făcând acest efort comun cu cele două capitale, dialogul cu UE ar crește în consistență.”, a menționat analistul politic.

Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională este prima prioritate anunțată de Maia Sandu după preluarea mandatului. Ea a anunțat că în primele săptămâni după inaugurarea oficială în funcția de președinte, va fi organizată vizita la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, ea urmează să aibă o întrevedere și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău