Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Dacă vom avea alegeri în octombrie, la Teleradio, la CA lucrurile trebuie aduse la normalitate până atunci, doar că Parlamentul nu are timp la dispoziție

  • 10 Iulie 2019 18:05
Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Dacă vom avea alegeri în octombrie, la Teleradio, la CA lucrurile trebuie aduse la normalitate până atunci, doar că Parlamentul nu are timp la dispoziție

Situația de la Teleradio-Moldova trebuie schimbată până la alegerile din toamna acestui an, însă Parlamentul are puțin timp la dispoziție având în vedere cadrul legal din domeniul audiovizualului, susține analistul politic Vlad Țurcanu.

Totodată, expertul consideră că dacă Parlamentul vrea să pună ordine în domeniul audiovizualului, în special la televiziunea și radioul public, ar trebui întâi de toate să schimbe lucrurile la Consiliul Audiovizualului.

La emisiunea „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, Vlad Țurcanu explică faptul că demiterile la radioul și televiziunea publică pot fi făcute de Consiliul de Supraveghere, iar acesta poate fi demis de Consiliul Audiovizualului.

„E o chestiune de timp până când se vor face toate aceste schimbări, numai că la CA membrii sunt inamovibili, nu pot fi demiși pur și simplu că vrea asta Parlamentul. Pentru a schimba lucrurile la Teleradio, trebuie schimbat Consiliul Audiovizualului. Parlamentul va trebui să modifice legea adoptată de parlamentul trecut și să excludă caracterul inamovibil al mandatelor membrilor CA.”

Toate aceste legi blindate au avut scopul, din păcate, nu să sporească independența și autonomia instituțiilor, ci pentru a-i ține departe pe acești membri ai instituțiilor autonome, ca și cum, de responsabilitățile pe care le au conform legii. Se vor găsi ace de cojoacele lor, doar că Parlamentul nu are timp la dispoziție. Dacă presupunem că vom avea alegeri în octombrie, la Teleradio, la CA lucrurile trebuie aduse la normalitate până atunci, iar Parlamentul se poate întâmpla să plece în vacanță.”

Analistul politic a mai spus că și anterior, în anul 2010, când a început o reformare a televiziunii publice, a existat tentația liderilor de atunci ai Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat de atunci de a supune managerii Teleradio Moldova.  El consideră că acest lucru le-a reușit în mare parte politicienilor de atunci.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău