Ora cu Personalitate | Viorel Bostan: “Noi tratăm reforma universităților ca pe o oportunitate să devenim mai buni, mai puternici pe domeniile noastre”

  • 26 Iulie 2022 08:17
0%
00:00:00
00:00:00

Invitat la emisiunea Ora cu Personalitate, rectorul UTM Viorel Bostan a vorbit despre lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova – „TUMnanoSAT”, elaborat, proiectat, fabricat și asamblat la Universitatea Tehnică a Moldovei, despre proiectele UTM, procesul educațional din RM, dar și despre reforma univesităților inițiată de Guvern.

Rectorul Universității Tehnice a declarat în emisiunea Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău că reorganizarea prin fuziune a unor universități și institute de cercetare, este  un proces cu multe provocări, cu mai multe necunoscute, dar cu o direcție clară unde trebuie să ajungem.

În partea de fuziune cu Universitatea Agrară, eu nu văd niciun element negativ, în sensul în care noi avem deja o structură organizațională bine pusă la punct. Avem o cultură a calității, avem niște sisteme informatice dezvoltate pe parcursul anilor și aceste lucruri vor reprezenta noi oportunități și beneficii pentru studenții de la Universitatea Agrară și pentru cadrele didactice de acolo.”, a spus Viorel Bostan.

 Potrivit lui Viorel Bostan, Universitatea Tehnică va absorbi Universitatea Agrară de Stat,  la care mai mult de jumătate din programe țin de profilul tehnic sau economic pe care le are și UTM, iar un set de programe ce țin de agronomie, horticultură, zootehnie, medicină veterinară a Universității Agrare vor fi păstrate. Astfel Universitatea Tehnică va avea câteva facultăți noi.

Va fi preluat tot patrimoniul Universității absorbante. Vom prelua inclusiv contractele sau obligațiile pe care și le-a asumat acea universitate și relațiile contractuale pe care le are”, a declarat Viorel Bostan.

Rectrorul Univesității Tehnice s-a arătat convins că va fi un efect foarte pozitiv în doar câțiva ani...” Fiindcă de exemplu nici chiar  agricultura astăzi nu poate rămâne cea tradițională cu sapa. Vorbim despre noi tehnologii inclusiv digitale în agricultură, tehnologii spațiale, care pot fi utilizate în agricultură. Vorbim despre biotehnologii la joncțiunea câtorva domenii. Vorbim despre un lanț valoric foarte bine stabilit. De exemplu: agronomia, zootehnia și procesarea sau tehnologiile alimentare. Universitatea Agrară are o fermă didactică. Și atunci poți stabili foarte ușor dacă ai toate instrumentele necesare, un lanț  - furaje, bovine, lapte. După care Universitatea Tehnică are un centru de prelucrare a brânzeturilor și mezelurilor finanțat printr-un program Erasmus. Și atunci avem acel lanț prin care stundeții pot obține acele abilități practice de vor avea nevoie.

Universitatea Agrară urmează să treacă din subordinea Ministerului Agriculturii în subordinea Ministerului Educației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău