Ora cu Personalitate | Octavian Țîcu: Decizia Chișinăului de a ceda Transnistriei întregul volum de gaze primit de la „Gazprom” este o schemă de circumstanță extrem de periculoasă

  • 17 Decembrie 2022 10:00
0%
00:00:00
00:00:00

Coruperea strategică a elitelor și agenții sub acoperire pe care Rusia i-a promovat în cele mai înalte funcții în stat, au făcut ca Republica Moldova să nu controleze nici infrastructura, nici întreprinderile care importă gaz în Republica Moldova, afirmă istoricul și analistul politic Octavian Țîcu în emisiunea “Ora cu Personalitate” de la Radio Chișinău în care vorbește despre cea mai recentă carte lansată – “Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova. Implicări geopolitice, militare și energetice”.

Referitor la decizia Chișinăului de a ceda Transnistriei întregul volum de gaze primit de la „Gazprom” în schimbul energiei electrice mai ieftine față de prețul oferit de România și de piața UE, Octavian Țâcu afirmă că este o schemă de circumstanță extrem de periculoasă care compromite definitiv imaginea europeană. “Cumva europenii s-au asociat cu ea, o susțin, dar este o realitate falsă. Probabil guvernarea și partenerii occidentali au  considerat că în acest moment este cel mai important în a asigura stabilitatea politică, socială și economică a Republicii Moldova. Au ales calea cea mai scurtă de a preveni un protest social amplu”, declară analistul politic. 

Ora cu Personalitate | Octavian Țîcu: Decizia Chișinăului de a ceda Transnistriei întregul volum de gaze primit de la „Gazprom” este o schemă de circumstanță extrem de periculoasă

În opinia lui Octavian Țîcu, România poate asigura independența energetică a Rep. Moldova, în special a malului drept al Nistrului prin intermediul gazoductului Iași-Chișinău. Problema este dacă autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să accepte această conexiune la segmentul românesc care  ar însemna, pe de o parte  prețuri previzibile și lipsă de corupție. Pe de altă parte,  asta înseamnă abandonul Transnistriei,  pentru că România nu va livra  gaze în această regiune, a explicat analistul.  R. Moldova are o oportunitate unică de a-și asigura independența energetică pe partea dreapta în totalitate și posibilitatea de a negocia cu Rusia în termeni egali problema transnistreană. Pentru asta însă,  e nevoie de voință politică, a subliniat Octavian Țâcu.

Octavian Țîcu spune că acest monopol al “Gazpromului” prin coruperea elitelor de la Chișinău, a făcut ca separatismul transnistrean să fie întreținut prin scheme energetice. Iar aceste scheme, potrivit publicitului,  lucrau foarte simplu – “2/3 din gazul pentru Republica Molova mergea  în regiunea transnistreană pentru întreținerea întreprinderilor din Transnistria, iar la rândul lor acestea vindeau  produsele  pe piața europeană,  sau energie  în Republica Moldova. Acești bani sunt preluați de oligarhii ruși care controlează aceste întreprinderi și se duc în conturile speciale ale bugetului  regiunii Transnistrene. Această schemă simplă a putut fi deconspirată abia recent. Cu regret contracararea acestor acțiuni încă urmează a fi întreprinse. Acest lucru este cu atât mai paradoxal, în condițiile în care avem toată plenitudinea puterii pe panta europeană pentru ca noi să scăpăm de  acest monopol.

Schemele de corupție care au existat pe segmentul transnistrean pur și simplu a fost preluate de guvernările care s-au perindat”.

„Guvernarea actuală proeuropeană a mers pe aceeași linie a continuării relației cu Gazpromul. S-a negociat pe aceleași principii. Deci schema energetică a rămas viabilă. Gazprom a folosit această bâtă pentru a ne pedepsi și o face și în continuare. Prețurile au crescut foarte mult și din cauza felului cum au negociat cei care au mers la Moscova. Actualul ministru al Infrastructurii poartă cea mi mare  responsabilitate pentru lipsă de transparanță și pentru lipsa construcției unei alternative.  După război lucrurile au luat o altă întorsătură pentru că noi am intrat sub incidența unui război generalizat a Rusiei împotriva occidentului, a Ucrainei, a Republicii Moldova”, declară Ocravian Țîcu”.

„Această implicare a Uniunii Europene, a Statelor Unite care pe diferite dimensiuni inclusiv ajutor extern masiv, susținere la nivel internațional și diplomatic și politic, ajutorul financiar masiv, susținerea militară – toate aceste lucruri arată că RM este văzută ca parte a lumii occidentale și din punctul ăsta de vedere  este foarte clar că RM nu va fi cedată rușilor. Iar odată cu rezistența Ucrainei în fața rușilor devine tot mai clar că RM este la moment în siguranță”. 

 

 

 

 

 

„Au existat perioade în care autoritățile din RM ar fi putut acționa altfel, cum ar fi anii 2009-2013..dar toate s-au pierdut pentru că au fost oameni care n-au avut interes pe de o parte, pe de altă parte au fost motivați politic pentru a rămâne în aceeași schemă de dependență față de Federația Rusă. Această schemă continuă și la ora actuală, cu toate încercările occidentalilor și a guvernării proeuropene de a scăpa de dependența energetică rusească. Din câte se vede lucrurile continuă în același trend pentru că într-un moment extrem de complicat această schemă se dovedește  a fi  unica capabilă de a rezolva problemele energetice.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:4,63 m/s
Mon
26
Tue
26
Wed
23
Thu
24
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău