Opt motive pentru a emigra din Republica Moldova (Timpul)

  • 10 Octombrie 2014 14:38
Opt motive pentru a emigra din Republica Moldova (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 10 OCTOMBRIE

În Ziarul Național, Nicolae Negru descrie tabloul general în ajunul alegerilor. Potrivit autorului, din 2009 și până acum, nu am stat pe loc, și în pofida multor piedici și lucruri urâte care ni s-au întâmplat, ne-am mișcat în direcția corectă. Nu le putem avea pe toate odată, continuă autorul, trebuie să le luăm pe rând. Și dacă vom da greș în alegeri și ceea ce s-a făcut până acum va fi șters cu buretele revanșei, a restaurației, a românofobiei - vom fi întorși a doua oară din drumul european, atenționează publicistul.

Jurnal de Chișinău face o radiografie a partidelor, care potrivit publicației, au șanse să acceadă în viitorul parlament. Referindu-se la PCRM, Jurnalul atenționează că orice partid plăsmuit din materia (vizibilă sau invizibilă) a unei singure personalități, oricât de carismatice, mai devreme sau mai târziu se descompune, odată cu creatorul său. În ceea ce privește PSRM, autorul amintește că succesul lui Igor Dodon la locale s-a datorat sprijinul PCRM, iar PSRM-ul ca și Partidul Patria este produsul unor “tehnologii politice”, experimente cu premise clare, potrivit Jurnalului de Chișinău.

Constantin Tănase atenționează în Timpul că revenirea la guvernare a partidei rusești în Moldova poate deveni ultimul cui bătut în sicriul ei. Oricât de mic sau de mare ar fi răul reprezentat de partida proeuropeană, nu avem alternativă, trebuie asigurată guvernarea lor în continuare. Pe de altă parte, editorialist este îngrijorat de starea presei și funcția ei astăzi. Potrivit autorului, în această campanie electorală societatea riscă să rămână fără aliatul ei principal – presa - care are misiune să informeze, să educe, să formeze opinia publică și, ceea ce e principal important, să monitorizeze critic actul politic și actorii politici. Ceea ce se întâmplă azi cu presa noastră se numește capitularea presei în fața politicului. Nu vom avea alegeri libere și corecte cu o presă mută, care apără guvernarea de pericolul revenirii la putere a partidelor antieuropene, susține Constantin Tănase.

Timpul a găsit opt motive pentru a emigra din Republica Moldova. Autorul Marin Basarab denunță insecuritatea personală din țara noastră, susținând că legea moldovenească îi apără pe criminalii bogați și amintește că nici măcar un singur torționar din 7 Aprilie 2009 n-a fost pedepsit până acum. Totodată, potrivit autorului, sistemul de sănătate, cel al educației, lipsa profesioniștilor, corupția, calitatea proastă a producției sunt printre motivele care îi fac pe moldoveni să fugă din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău