Opt miniștri și secretari de externe din țările nordice si baltice, în Rep. Moldova, cu un puternic mesaj de solidaritate și susținere a parcursului european
-
15 Octombrie 2024 14:40
Opt miniștri de externe ai țărilor care fac parte din formatul Nordic-Baltic au sosit, astăzi, într-o vizită comună în Republica Moldova. Oficialii au semnat cu ministerul de Externe de la Chișinău un memorandum de înțelegere privind consolidarea rezilienței capacităților instituționale ale R. Moldova. Miniștrii vor merge în trei regiuni diferite ale Republicii Moldova pentru a împărtăși din experiența țărilor lor cu privire la cooperarea și integrarea europeană, transmite Radio Chișinău.
Vizita oficialilor din țările Baltice și Nordice la Chișinău reprezintă un puternic semn de susținere a aspirațiilor europene ale Rep. Moldova și un mesaj puternic de solidaritate, într-un context politic extrem de dificil prin care trece Rep. Moldova, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi. El s-a referit la interferențele și încercările Rusiei de a deturna a parcursului european al R. Moldova.
„Aceste atacuri includ acțiuni de ordine cibernetic, campanii de dezinformare, denigrare, finanțare ilicită a formațiunilor și a unor exponenți politici, cumpărarea de voturi, răspândirea dezinformării, care vizează atât conducerea țării, cât și obiectivul nostru de integrare europeană”, a declarat Mihai Popșoi.
Cei opt miniștri din statele formatului Nord-Baltic au declarat că au venit în R. Moldova pentru a arăta Chișinăului susținerea în fața războiului hibrid purtat de către Federația Rusă. Ei au mai spus că au venit și pentru a împărătăși din experiența și avantajele pe care țările lor le-au simțit odată cu integrarea în Uniunea Europeană.
Economia și veniturile în Estonia au crescut de patru ori, de la integrarea sa în UE, a subliniat ministrul de externe de la Tallin, Margus Tsahkna.
„Suntem astăzi aici, în marea familie de țări nordice și baltice, pentru a sprijini Republica Moldova în reformele și eforturile de a face față la amenințările hibride care vin din partea Rusiei, de asemenea, pentru a împărtăși experiența noastră, să vă povestim ce înseamnă să fii parte din familia Uniunii Europene”, a declarat ministrul estonian de Externe, Margus Tsahka.
Pensiile și salariile în Letonia, care a fost acceptată în UE acum două decenii, au crescut de șase ori, investițiile străine de 10 ori, exporturile de circa 16 ori, iar cu sprijinul UE au fost construite peste 2 mii de km de drumuri, a subliniat șeful diplomației letone, Baiba Braze. Acum 20 de ani sprijinul letonilor cifrat la 60 de procente în preajma integrării depășește în prezent 80 de procente, a adăugat oficialul.
Diplomații și-au reafirmat susținerea pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei, atenționând că în cazul unei victorii a lui Putin, securitatea în regiunea va fi și mai imprevizibilă.
Din formatul Nord-Baltic fac parte Danemarca, Norvegia, Islanda, Suedia, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia.