Opoziția siriană promite să nu părăsească negocierile de la Geneva

  • 17 Mai 2017 09:43
Opoziția siriană promite să nu părăsească negocierile de la Geneva

Opoziția siriană s-a angajat să nu părăsească negocierile de pace care au început marți la Geneva, în pofida înfrângerilor suferite de insurgenți la Damasc și a acuzațiilor americane privind atrocități comise de regimul sirian, informează Agerpres.

Această a șasea rundă de discuții intrasiriene organizată sub egida ONU survine într-un moment în care guvernul și-a reimpus controlul asupra a trei importante cartiere din capitala siriană, datorită a ceea ce el numește 'acorduri de reconciliere'.

Opoziția a criticat aceste pretinse acorduri ca fiind de fapt strămutări forțate a mii de locuitori din cartierele rebelilor, însă a promis că va continua negocierile.

'Nu vom părăsi (negocierile de la) Geneva atât timp cât vedem la orizont o soluție pentru poporul nostru', a declarat pentru AFP Salem al-Meslet, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), care regrupează principalele grupări ale rebelilor.

Potrivit lui Al-Meslet, HCN a dezbătut două subiecte importante în timpul primei întrevederi de marți după-amiază cu trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura: o Constituție pentru Siria și situația miilor de deținuți aflați în închisorile regimului sirian.

'Ne-am concentrat pe eliberarea prizonierilor, iar De Mistura pe Constituție. Niciun document nu a fost prezentat în timpul întrevederii', a spus Salem al-Meslet.

Viitoarea Constituție se numără printre cele patru subiecte de discuție propuse de ONU și acceptate de cele două părți, alături de lupta împotriva terorismului, guvernarea (termen menit să evoce o tranziție politică) și organizarea de alegeri.

Mediatorul ONU a avut dimineața o întrevedere cu delegația Damascului, condusă de ambasadorul sirian la ONU, Bashar al-Jaafari. Cele două delegații refuză să-și vorbească față în față.

Cu toate acestea, Al-Meslet a afirmat că HCN este gata să revină la discuții directe. 'Dacă celeilalte părți îi pasă de viața sirienilor, atunci ne vom așeza la aceeași masă în prezența lui Staffan De Mistura și vom aborda toate subiectele. Dorim o soluție care să pună capăt acestui dezastru în Siria', a declarat el pentru AFP.

Negocierile de la Geneva sunt tot mai mult eclipsate de cele de la Astana, capitala Kazahstanului, organizate la inițiativa Turciei, care îi susține pe insurgenți, și a Rusiei și Iranului, aliate ale regimului sirian.

Însă în opinia lui Al-Meslet, soluția finală va veni doar de la ONU. 'Nu credem decât în acordurile încheiate aici, la Geneva, nu la Astana', a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău