Opoziția și guvernarea - la cuțite pe proiectul Legii Procuraturii

  • 27 August 2021 08:09
Opoziția și guvernarea - la cuțite pe proiectul Legii Procuraturii

Dispute aprinse între guvernare și opoziție pe proiectul Legii Procuraturii. Deputații socialiști spun că, prin instituirea mecanismului de evaluare a activității Procurorului general, puterea și-ar dori preluarea controlului asupra instituției Procuraturii. De cealaltă parte, reprezentanții PAS spun că evaluarea activității șefului Procuraturii Generale îl va responsabiliza și-l va determina să acționeze în interesul cetățenilor, notează IPN.

Opoziția spune că va contesta la Curtea Constituțională modificările operate de PAS la legea cu privire la Procuratură. Potrivit socialiștilor, scopul modificării legislației este de a-l demite pe procurorul general și de a pune la șefia Procuraturii o persoană obedientă PAS.

„Ei doresc preluarea contorului asupra Procuraturii. Dacă doresc să facă ordine în sistem, trebuie să înceapă de la evaluarea întregului sistem de procurori, celor 700 de procurori care activează și instrumentează dosarele penale, pentru că nu procurorul general instrumentează dosare, el este responsabil de managementul instituției. Dar ei încep de la cap, în loc să distrugă mafia Procuraturii și să purifice sistemul, ei vor să preia această mafie și s-o conducă”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Vasile Bolea.

De cealaltă parte, guvernarea califică drept „dezmăț” situația din sistemul Procuraturii și spune că votul cetățenilor din 11 iulie a fost unul în favoarea reformei justiției, iar Procuratura Generală este elementul cheie al acestei reforme.

„Atunci când vrei să faci ordine în Procuratură, trebuie să începi de la o evaluare a sistemului. Dacă în urma evaluării se va constata că procurorul general are performanțe, foarte bine. Dar dacă se va constata că nu corespunde funcției și va lua calificativul „nesatisfăcător”, el va fi demis. Cetățenii au semnalat o problemă în acest sens, când hoții ies basma curată din pușcărie și se plimbă nestingheriți, iar noi avem mandatul cetățenilor pentru a face ordine în acest sens”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.  

Experții Transparency Internațional spun că prevederea potrivit căreia comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General se constituie în termen de 10 zile de la inițierea procedurii de evaluare, lasă loc de interpretări și suspiciuni.

„Posibilitatea evaluării activității procurorului trebuie să se bazeze pe prevederi care oferă stabilitate și previzibilitate. Instituirea unei comisii ad-hoc, din start, decredibilizează exercițiul evaluării și, din start, creează impresia că se vrea o obținere a unei influențe asupra procurorului general”, a spus Mariana Kalughin, expert Transparency International.

Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Procuratura a fost aprobat de Parlament în lectura a doua. Documentul instituie mecanismul de evaluare a activității procurorului general, iar în cazul în care șeful Procuraturii Generale obține calificativul „nesatisfăcător” din partea comisiei de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului demiterea acestuia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău