Opoziția și guvernarea au opinii diferite față de gradul de îndeplinire a angajamentelor pentru obținerea finanțării din partea UE

  • 14 Iunie 2020 11:39
Opoziția și guvernarea au opinii diferite față de gradul de îndeplinire a angajamentelor pentru obținerea finanțării din partea UE

Reprezentanții guvernării și ai opoziției comentează diferit modul în care Republica Moldova și-a îndeplinit angajamentele față de UE pentru a putea primi cea de-a doua tranșă din creditul din partea UE.

 Premierul Ion Chicu susține că după votarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale, toate condiționalitățile au fost îndeplinite, în timp ce vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, menționează într-un comentariu că 8 condiționalități au fost realizate dar parțial. Premierul Ion Chicu a declarat la ședința Guvernului de vineri seara că odată cu adoptarea de către Parlament a Legi icu privire la organziațiile necomerciale în lectura a doua, Republica Moldova și-a îndeplinit angajamentele pentru a primi tranșa a doua a asistenței macrofinanciare.
Sunt sigur că după discuțiile din Parlament și aprobarea acestei legi, Republica Moldova și-a îndeplinit toate angajamente care au fost înaintate repetate de UE”, a declarat Ion Chicu.
 
Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu notează într-un comentariu difuzat de Platformă că 8 condiționalități au fost realizate doar parțial.
Republica Moldova nu și-a îndeplinit pe deplin cele 8 condiții stabilite în ședința Comitetului de Asociere UE-RM din 15.02.2020 pentru obținerea tranșei a II din asistența macroeconomică. Recent, unii oficiali ai actualului guvern au pretins că și-au îndeplinit angajamentele și că se așteaptă la achitarea imediată a tranșei a II, exagerând ca de obicei în materie de stil, precizie și comunicare”, a comentat Igor Munteanu. El prezintă și cele 8 condiții realizate parțial, în opinia sa, care vizează mai multe reforme în justiția, asigurarea independenței unor instituții, etc. „Criza pandemică a complicat foarte mult sarcina actualului guvern în a-și îndeplini angajamentele, ar fi nesăbuit să nu recunoaștem acest lucru, doar că, de dragul adevărului, nu ar trebui să acceptăm aruncarea cu ușurință a oricărui eșec, restanță sau bâlbâială guvernamentală pe seama efectelor acestei urgii pe nume Covid19. Asta ar fi mai mult decât o greșeală, asta ar fi o eroare strategică în raport cu UE. Dar pentru această sarcină este nevoie de un nou guvern, capabil, credibil și responsabil în fața cetățenilor RM. El trebuie creat”, potrivit lui Igor Munteanu.
 
Amintim că Republica Moldova a semnat în anul 2017 un acord prin care UE urma să ofere 100 de milioane de euro în calitate de asistență financiară, dintre care 40 de milioane de euro în calitate e grant. Din cauza derapajelor guvernării PDM, asistența a fost suspendată, iar prima tranșă a fost debursată în perioada Guvernului Sandu, în toamna anului trecut. A doua tranșă urma să fie transmisă în iarnă, dar a fost suspendată din nou după schimbarea Guvernului.
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău