Opoziția din Turcia spune că va limita puterile președintelui dacă va câștiga alegerile

  • 30 Ianuarie 15:32
Opoziția din Turcia spune că va limita puterile președintelui dacă va câștiga alegerile

Alianța opoziției față de președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat luni să revină la un regim parlamentar, cu un șef de stat cu rol onorific, ales pentru un mandat unic de șapte ani, dacă va ajunge la putere în mai, potrivit Agerpres.

În programul pe care l-au prezentat luni la Ankara, un document de 240 de pagini care conține peste 2.300 de obiective, cele șase partide de opoziție prevăd limitarea drastică a puterilor executivului în special prin eliminarea decretelor prezidențiale, cu un premier ales de parlament.

Cele șase partide, dintre care principalul este CHP (social-democrat), s-au reunit într-un front unit - Alianța Națională, numită în mod obișnuit 'Masa celor Șase' - pentru a pune capăt unei puteri nedivizate a șefului statului, în cadrul scrutinului prezidențial de la 14 mai.

Alegerile prezidențiale, la care președintele Erdogan, aflat la putere, ca premier sau șef al statului, de 20 de ani, candidează pentru un nou mandat, vor avea loc în același timp cu scrutinul legislativ.

Erdogan, mai întâi premier din 2003 și până în 2014, a devenit președinte în august 2014, ales prima dată printr-un sufragiu universal direct, apoi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituțională i-a extins considerabil puterile.

Opoziția promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la Constituție vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să le aprobe printr-o majoritate de două treimi - 400 de voturi din 600 de deputați.

Opoziția spune de asemenea că vrea să elimine decretele prezidențiale, de care Erdogan s-a folosit în mod regulat pentru a demite înalți oficiali, printre care și guvernatorul Băncii Centrale, sau pentru a denunța în 2021 Convenția de la Istanbul, care impune inculparea celor care comit violențe împotriva femeilor.

Președintele nu ar mai putea nici să se opună prin veto unei legi dezbătute în Parlament, dar va putea să le retrimită acest text deputaților dacă vrea să îl conteste.

Alianța Națională promite de asemenea că orice acțiune în justiție deschisă împotriva unui partid politic pentru interzicerea sa va trebui să obțină acordul parlamentului.

Totodată, ca decizie simbolică, Alianța Națională promite revenirea președinției la palatul prezidențial istoric Cankaya: Erdogan a dispus construirea pe un deal, în afara Ankarei, a unui palat de peste 1.100 de camere, inaugurat în 2014, care cuprinde și o moschee, un bibliotecă și o grădină de iarnă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău