Opoziția critică guvernarea pentru gestionarea situației de urgență: Dacă președintele ar fi mai puțin preocupat de campania sa electorală, ar reuși mult mai bine să gestioneze
-
30 Martie 2020 13:57
La aproape două săptămâni de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova, guvernarea nu are un plan concret de măsuri în domeniul economic, consideră liderii fracțiunilor parlamentare de opoziție. Mai mult, de cele mai multe ori guvernarea recurge la exces de zel și este observată o lipsă de deschidere pentru a discuta și a identifica soluții cu reprezentanții întregii societăți.
Parlamentul a instituit, la 17 martie, stare de urgență pe un termen de 60 de zile, în legătură cu răspândirea virusului COVID-19. În această perioadă, extrem de importantă și dificilă autoritățile nu au făcut nimic pentru a elabora un plan de măsuri pentru redresarea economiei, care va ieși grav afectată din această criză, a comentat pentru Radio Chișinău liderul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari.
„Deciziile economice au fost toate întârziate și nereușite. Deciziile politice, care au fost dictate de Dodon precum scoaterea armatei cu mitraliere, sau această tentativă de a închide gura presei libere, au fost extrem de nereușite. Putem vorbi că, de bine de rău, există o listă clară de acțiuni privind combaterea pandemiei sub aspect medical.”
Guvernarea încearcă în prezent să monopolizeze toate acțiunile, iar uneori face exces de zel, cum a fost și în cazul scoaterii soldaților și a tehnicii militare pe străzi, consideră liderul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu. Lipsa de comunicare la fel trezește suspiciuni. Iată de ce este necesară mai multă deschidere, susține Igor Grosu.
„Mai multă coordonare, mai multă comunicare, mai multă deschidere, pentru că observăm atât la președinte, cât și la prim-ministru un fel de gelozie în gestionarea situației complicate. Ca nu cumva cineva să le ia jucăria. Dacă ar fi mai puțin geloși, iar președintele mai puțin preocupat de campania sa electorală, ar reuși mult mai bine să gestioneze.”
Reprezentanții PSRM nu au fost de găsit pentru a comenta acțiunile autorităților în perioada stării de urgență.
Amintim că opoziția a criticat și perioada prea îndelungată - de 60 de zile a stării de urgență, în condițiile în care practic în toate statele măsura respectivă nu depășește 30 de zile. De asemenea, unii reprezentanți ai opoziției au exprimat îngrijorări în legătură cu acordarea împuternicirilor practic nelimitate unor instituții de stat precum poliția sau Comisia pentru Situații Excepționale.