Opoziția atenționează: Într-o săptămână riscăm să pierdem 30 de milioane de euro din partea UE. Socialiștii spun că nu e nici o grabă

  • 28 Mai 2020 14:09
Opoziția atenționează: Într-o săptămână riscăm să pierdem 30 de milioane de euro din partea UE. Socialiștii spun că nu e nici o grabă

Republica Moldova riscă să piardă cea de-a doua tranșă, în valoare de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, dacă în decurs de o săptămână nu îndeplinește toate condiționalitățile rămase, atenționează opoziția. Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Socialiștilor susțin că nu există niciun pericol în acest sens.

Dacă timp de o săptămână guvernarea nu îndeplinește toate condiționalitățile pentru a obține cea de-a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, R.Moldova riscă să piardă acești bani, a atenționat astăzi președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. El a amintit că este vorba de adoptarea Legii privind organizațiile necomerciale, anularea legii cetățeniei prin investiții, auditul Consiliului Audiovizualului și Consiliul Concurenței, precum și un raport de progres privind investigarea fraudei bancare din 2014.

Potrivit lui Igor Grosu, socialiștii s-ar opune realizării unor acțiuni din cele enumerate, iar, în consecință, Republica Moldova poate pierde 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, dintre care o parte urmează a fi oferiți sub formă de grant. În acest context, el a cerut convocarea de urgență a Parlamentului în ședință.

„Timp avem foarte puțin. Este de ordinul unei săptămâni pentru a reuși să îndeplinim aceste condiționalități. De aceea am făcut o solicitare către președintele Parlamentului de a ne convoca mâine (vineri) în ședință în plen.”

Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță susține însă că socialiștii nu au rezerve față de proiectele respective și că nu există riscuri ca Republica Moldova să piardă acești bani.

„Nu există nicio reticență sau blocare din partea PSRM în vederea ajutorului. Guvernul este în negocieri cu structurile europene și nu există niciun pericol ca să fie ratată oportunitatea primirii acestui ajutor.”

Partidul Democrat, care face parte din coaliția majoritară a anunțat că este gata să voteze toate proiectele necesare pentru a permite debursarea ajutorului macrofinanciar din partea Uniunii Europene.

Amintim că președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a cerut ca deputații să se autoizoleze timp de două săptămâni, după ce doi parlamentari au fost testați pozitiv la COVID-19. Astăzi și doi asistenți de deputați au fost testați pozitiv. Cu toate acestea, opoziția susține că blocarea desfășurării ședințelor Parlamentului ar fi o măsură excesivă.

Amintim că asistența de 100 de milioane de euro din partea UE, dintre care 40 de milioane sub formă de grant, a fost negociată încă în anul 2017, dar a fost suspendată din cauză că fosta guvernare PDM nu a îndeplinit toate condițiile. Prima tranșă a intrat pe conturile Ministerului Finanțelor abia în luna noiembrie 2019, în timpul Guvernului condus de Maia Sandu. Următoarea era preconizată pentru iarnă, dar a fost din nou suspendată pentru că noul Cabinet de miniștri nu îndeplinise toate cerințele din partea Bruxelles-ului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău