Opoziția anunță proteste de amploare împotriva trecerii la sistemul uninominal de vot

  • 16 Martie 2017 14:46
Opoziția anunță proteste de amploare împotriva trecerii la sistemul uninominal de vot

Opoziția anunță proteste de amploare împotriva proiectului de lege privind trecerea la sistemul uninominal de vot. Liderii PAS, Platformei DA și PLDM au acuzat joi, 16 martie, Partidul Democrat că ar fi inițiat o campanie de colectare abuzivă a semnăturilor în favoarea inițiativei. Anterior și societatea civilă a criticat intenția de modificare a sistemului electoral.

Partidul Acțiune și Solidaritate, PartidulDemnitate și Adevăr și Partidul Liberal-Democrat au reiterat criticile asupra proiectului PDM de modificare a sistemului electoral pe care îl consideră ca pe unul care are drept scop menținerea acestei formațiuni la guvernare. Liderii celor trei formațiuni au îndemnat societatea civilă și partidele de opoziție să împiedice aprobarea proiectului, amenințând cu proteste de amploare în cazul în care autorii nu vor renunța la inițiativa lor. 

„Dacă nu va ține cont de lipsa unui consens la nivel național și politic sigur că vom anunța data protestelor de amploare la care vom face tot posibilul să participe toți cetățenii, pentru că toți cetățenii vor fi afectați de acest sistem”, a constatat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Proiectul de lege propus de deputații democrați prezintă carențe mari și lasă loc pentru fraude electorale, iar formațiunea a inițiat o campanie de colectare abuzivă de semnături în favoarea documentului, a declarat președintele PAS, Maia Sandu.

„Avem deja semnale că primarii și conducătorilor instituțiilor de stat aflate sub controlul PDM impun angajații să semneze pentru inițiativa partidului. Pentru că oamenii nu se lasă manipulați, PDM recurge din nou la șantaj și intimidare”, a declarat Maia Sandu.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a respins acuzațiile lansate de Maia Sandu și a îndemnat opoziția să participe la dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind votul uninominal, menționând că schimbarea sistemului electoral este susținută de cetățeni.

„Acești lideri nu au argumente cu ce să vină în fața poporului, care vrea, de altfel, această modificare, nu au argumente contra proiectului și unica modalitate este încercarea de a escalada anumite conflicte în societate”, a declarat Sergiu Sârbu.

Amintim că deputații democrați au înregistrat acum câteva zile un proiect de lege de modificare a sistemului electoral. Acestea prevede că deputații vor fi aleși în circumscripții uninominale, deschise inclusiv pentru diaspora și în regiunea transnistreană, după ce va fi reglementat conflictul. Proiectul propune și un mecanism de retragere a mandatului deputaților prin referendum. Intenția de modificare a sistemului electoral a fost dur criticată de societatea civilă și de majoritatea partidelor de opoziție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău