Opozantul rus Alexei Navalnîi nu va putea candida la alegerile din 2018

  • 17 Octombrie 2017 16:25
Opozantul rus Alexei Navalnîi nu va putea candida la alegerile din 2018 Sursa: Rador

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în prezent în campanie pentru prezidențialele din martie, nu va putea candida decât începând cu 2028, din cauza condamnării pe care a decis-o justiția împotrivă să, a afirmat marți șefa Comisiei electorale a Rusiei, citată de AFP.

Ella Pamfilova a spus că Alexei Navalnîi trebuie să aibă cazierul curăț pentru a se putea prezența la alegeri, scrie Hotnews.ro.

"Când această scadență va ajunge, în 2028 plus cinci luni, va putea fi candidat (...) Are toată viață înaintea lui. Are toate cărțile în mână", a spus Ella Pamfilova, citată de agențiile rusești de presă, în marjă unui Festival al tineretului la Soci (sud).

În iunie, comisia electorală îl declarase ineligibil pe opozantul de 41 de ani, fără a preciză durată, din cauza unei condamnări la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, într-un dosar din 2009. Alexei Navalnîi a acuzat un proces "fabricat" cu "evident motive politice".

Avocatul și bloggerul, devenit opozantul njumarul 1 al lui Vladimir Puțin, spune însă că are dreptul să se prezinte la alegeri, bazându-se pe Constituția Rusiei care spune că oricine poate candida, dacă nu se află în închisoare.

"E o minciună", a replică Ella Pamfilova, care invocă legea electorală.

Alexei Navalnîi se află în prezent în pușcarie pentru 20 de zile, pentru faptul că a făcut apel la manifestații "neautorizate". El trebuie eliberat duminică.

În lipsă unei surprize enormă, alegerile prezidențiale din martie 2018 ar urmă să confirme un al patrulea mandat pentru Vladimir Puțin, în vârstă de 65 de ani și aflat la putere din 1999.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău