Opozantul rus Aleksei Navalnîi relatează cum a petrecut revelionul într-o celulă disciplinară

  • 09 Ianuarie 2023 19:16
Opozantul rus Aleksei Navalnîi relatează cum a petrecut revelionul într-o celulă disciplinară

Opozantul Aleksei Navalnîi, aflat de aproape doi ani în închisoare în Rusia, a relatat într-o comunicare cu avocații săi cum a petrecut noaptea de Anul Nou într-o celulă disciplinară, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mesajul publicat luni, apreciat de agenția citată ca un nou exemplu de înăsprire a condițiilor de detenție impuse celui mai cunoscut disident rus, precizează că administrația penitenciarului a decis să îi aplice o pedeapsă de 15 zile de carceră pentru nerespectarea regulamentului. Concret, Navalnîi susține că a fost sancționat pentru că și-a făcut toaleta de dimineață la orele 05.24, cu 36 de minute înainte de momentul prevăzut, 06.00.

"Așa mi-au stricat planul de a petrece un super-revelion cu un pachet de chipsuri și o cutie de conserve de saira (pește de origine japoneză - n. red.) pe care le pusesem deoparte", a scris opozantul. Miezul nopții l-a găsit împreună cu alți doi deținuți, dintre care unul "psihotic", care "urla". "Una peste alta, sunt mulțumit. Oamenii plătesc pentru a petrece un revelion original, pentru mine a fost gratis", a comentat el cu umorul obișnuit.

Navalnîi a menționat și că în ultimele luni este închis de obicei împreună cu un deținut cu probleme de igienă, care arată ca un "boschetar", dar "acum trebuie numit șoferul de tractor, fiindcă l-am spălat bine, iar asta e meseria lui".

Opozantul a precizat că administrația îl obligă pe colegul lui să facă naveta între celulă și infirmerie, unde se manifestă o epidemie de gripă. "S-ar zice că îl folosesc ca armă bacteriologică, nu e de mirare că e deprimat", a adăugat el, încheind cu "La mulți ani, sănătate!".

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, imediat ce s-a întors din Germania, unde fusese tratat pentru o intoxicație cu un agent neurotoxic, pentru care consideră vinovat Kremlinul. În martie 2022, el a mai primit o condamnare de nouă an de închisoare în regim strict, în urma unor acuzații de "escrocherie" pe care le consideră fictive. În octombrie anul trecut, i s-a comunicat că este acuzat și de alte infracțiuni, pentru care ar putea fi condamnat la încă 30 de ani de detenție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău