OPINIILE experților despre cauzele scumpirii cartofilor și când va scădea prețul la acest produs. „Această situație putea fi evitată”
-
15 Mai 2019 13:30
Prețurile mari la cartofi pe piața din Republica Moldova sunt cauzate de o producție mai mică în acest an, dar și de faptul că rezervele de aceste legume s-au diminuat. Experții consideră că prețurile vor scădea în următoarele două săptămâni.
Prețurile la cartofi se vor micșora în următoarea perioadă, când pe piață vor intra cartofii noi de producție autohtonă. Expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, atrage atenția și asupra faptului că în Rep. Moldova nu se produc suficienți cartofi, iar cei de import, care se găsesc acum în magazine au, de cele mai multe ori, o calitate îndoielnică.
„Situația poate fi caracterizată ca un punct nevralgic în sectorul vegetal, în condițiile în care noi nu suntem autosuficienți la producerea de bunuri, care au nișe mai mari pe piața din R. Moldova. Rezervele în acest an s-au micșorat. Acum este o perioadă specifică când toți încearcă să comercializeze stocurile din anul trecut și să cumpere cartofi din anul 2019. În prezent avem pe piață cantități nu foarte mari de cartofi de proveniență străină, de calitate discutabilă. Prețurile sunt mai mari, pentru că avem goluri pe piață. Cartofii de producția din anul 2019 ajung pe rafturi și în piețe mai greu. În anii trecuți, în luna mai, prețurile la cartofi erau mai mici. Unii producători tradiționali au plantat în acest an suprafețe mai mici de cartofi, deși primăvara a fost timpurie și au fost condiții destul de bune pentru a produce cartofi timpurii”, a afirmat expertul.
De prețurile mari la cartofi în această perioadă ar fi de vină politicile statului în domeniul agriculturii. Fermierii spun că s-a micșorat producția de cartofi în Rep. Moldova, pentru că în anii trecuții au fost nevoiți să-i vândă la prețuri mici și mulți agricultori au decis să nu mai cultive aceste legume.
„În 2016-2017, producătorii agricoli vindeau cartofii la preț de 1 – 1,5 lei, un preț mizer. În 2018, s-a micșorat producția acestor legume, pentru că oamenii nu mai vor să cultive cartofi. Dar a mai apărut și problema micșorării cu 30 %. producției la cartofi în Uniunea Europeană. Chiar și așa, această situație putea fi evitată. S-a știut că avem deficit de cartofi pe piață, de aceea trebuia să se ofere stimulente pentru cei care cultivă cartofii timpuri: să li se ofere unele subvenții”, consideră președintele Federației Naționale a Agricultorilor, Valeriu Cosarciuc.
În medie, în anii favorabili agriculturii, producția anuală de cartofi în Republica Moldova este de circa 350 de mii de tone.