Opinii | Rezultatul alegerilor din Găgăuzia, în urma cărora candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare are un efect negativ atât din punct de vedere moral, cât și legislativ

  • 15 Mai 2023 12:35
Opinii | Rezultatul alegerilor din Găgăuzia, în urma cărora candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare are un efect negativ atât din punct de vedere moral, cât și legislativ

Rezultatul alegerilor din Găgăuzia, în urma cărora candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare are un efect negativ atât din punct de vedere moral, cât și legislativ, și arată disfuncționalitatea autorităților, sunt de părere unii analiști. Între timp, alte voci afirmă că scrutinul din regiunea autonomă arată că Partidul Șor, care se află astăzi sub mari semne de întrebare, prinde teren, scrie Radio Chișinău.

Victoria candidatei Partidului Șor, Evghenia Guțul, în alegerile din Găgăuzia nu reprezintă nimic altceva decât așa-zisa „șorizare” de mai departe a Rep. Moldova, este de părere analistul Nicolae Negru. Editorialistul consideră că acest rezultat s-a datorat promisiunilor absurde făcute, care nu pot fi aplicate în realitate, precum și încălcării legislației, prin bani nedeclarați, așa cum au constatat organele de drept în primul tur.

„Efectul e negativ și din punct de vedere moral, și din punct de vedere legislativ. Mai mult decât asta ce ar putea însemna? Asta înseamnă disfuncționalitatea, statul Rep. Moldova nu funcționează așa cum se cuvine. Desigur, încrederea în instituțiile statului, încrederea generală în stat e la un nivel destul de scăzut. Va scădea și mai mult”, spune analistul Nicolae Negru

Comentatorul Veaceslav Berbeca susține că pentru puterea de la Chișinău aflarea în Executiv a unui reprezentant al Partidului Șor va produce doar disconfort, având în vedere tensiunile dintre guvernare și acest partid, care, potrivit analistului, se extinde.

 „Asta înseamnă că ăștia (Partidul Șor) au niște tactici, așa cum spun autoritățile, ilegale…prin care ar cumpăra votul cetățenilor, pe lângă populismul debordant pe care îl afișează, iată avem astfel de situații unde Partidul Șor încet, încet încearcă să iasă din găoacea de la Orhei și să se extindă…”, explică Veaceslav Berbeca.

În turul doi al scrutinului pentru funcția de guvernator al regiunii autonome, desfășurat duminică, 14 mai, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a obținut 52,4 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a acumulat 47,6 la sută din sufragii.

Scrutinul s-a desfășurat pe fondul mai multor încălcări, potrivit poliției, inclusiv de corupere a alegătorilor din partea Partidului Șor. Acuzațiile au fost respinse de partidul Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău