OPINII | Rep. Moldova face parte din planurile Federației Ruse care nu va ține cont de statul de neutralitate. Cei care comit asemenea atrocități astăzi în Ucraina, nu sunt capabili și sensibili la argumentele noastre

  • 23 Mai 2022 14:14
OPINII | Rep. Moldova face parte din planurile Federației Ruse care nu va ține cont de statul de neutralitate. Cei care comit asemenea atrocități astăzi în Ucraina, nu sunt capabili și sensibili la argumentele noastre

Rep. Moldova face parte din planurile Federației Ruse care nu va ține cont de statul de neutralitate, atenționează experții care au participat astăzi la o dezbatere despre motivele și caracterul războiului ruso-ucrainean și ce vorbesc ele Republicii Moldova, organizată de agenția IPN. Printre scopurile Kremlinului a fost crearea Novorosiei, cu regiunea transnistreană inclusiv, oprirea extinderii NATO în Europa, iar obiectivul principal este distrugerea Ucrainei și împiedicarea acesteia de a face parte din comunitatea europeană. 

Federația Rusă este singura autoare și responsabilă de declanșarea războiului în Ucraina. Pe lângă încercarea de creare a Novorusiei, un alt pretext nedeclarat al războiului ar fi cel de distrugere a modelului unipolar sub pretextul că SUA ar juca rolul central. Obiectivul Kremlinului ar fi distrugerea completă a Ucrainei și a parcursului său european și auroatlantic, susține Victor Osipov, ex-ambasador al Republicii Moldova la OSCE.  Expertul atenționează că Rep. Moldova face parte din meniul Federației Ruse, care nu va ține cont de statutul de neutralitate invocat de Chișinău.

”Nu se vor uita rușii, dacă vor ajunge să facă o joncțiune cu Transnistria, la statutul pe care noi îl invocăm.  Cei care comit asemenea atrocități astăzi în Ucraina, nu cred că sunt capabili și sensibili la argumentele noastre.  Sigur Rep. Moldova este pentru pace.  Este extrem de important ca societatea să fie unită în jurul conducerii. Eu apreciez faptul că  conducerea  de vârf a Rep. Moldova încercă să calmeze lucrurile în țară, că oferă efortul maxim pentru Ucraina, pentru refugiații ucraineni în primul rând. În același timp, nu ar trebui ca politica de neutralitate să fie o politică de naivitate”, a declarat Victor Osipov. 

Rep. Moldova va trebui să se regăsească în noile condiții de securitate din Europa, mai spune Victor Osipov.

Motive invocate de Rusia precum demilitarizare și denazificare, care încercă să-și justifice agresiunea în Ucraina sunt nefondate și absurde, susține politologul german de origine română, Anneli Ute Gabanyi.

”A vorbi de demilitarizare a unei țări, care după atacul și anexarea Crimeii în 2014 s-a trezit la realitatea dură și a început să se înarmeze împotriva acestor agresiuni în mod absolut legitim... Denazificarea este total absurdă dacă ne gândim că domnul Zelensky este evreu. Faptul că el și cei cu care luptă în Ucraina sunt prezentați drept naziști este absurd”, a remarcat Anneli Ute Gabanyi.

Potrivit Annelii Gabanyi în Germania ar exista două curente de influență referitor la războiul din Ucraina. Unul care pledează pentru încetarea imediată a războiului cu predarea Ucrainei. Al doilea grup susține că rezistența militară a ucrainenilor este un act de curaj demn de toată admirația, Ucraina luptând și apărând întreaga Europă.

Chiar dacă o mare majoritate a populației din Rep. Moldova condamnă agresiunea din Ucraina, sondajele de opinie arată că aproximativ o treime dintre moldoveni susțin justificarea Federației Ruse, iar asta este rezultatul războiului hibrid dus de Moscova în Rep. Moldova, potrivit analistului Igor Botan.

”În Rep. Moldova cu toții am discutat problema invaziei spațiului informațional de către posturile de televiziune controlate de anumite partide politice. Nu este de mirare dacă prezentăm și consultăm sondajele de opinie că peste jumătate din cetățenii Rep. Moldova se orientează corect și dau aprecieri corecte, dar totuși, aproape o treime dintre cetățeni consideră că este vorba despre o așa-numită operațiune specială a Rusiei care este justificată. Sunt rezultatele războiului hibrid care ar trebui tratate cu maximă seriozitate”, a menționat analistul. 

Experții mai cred că Rusia va pierde foarte mult ca urmare a acestui război pe plan economic. Pe de altă parte, contrar intereselor sale, Kremlinul a creat o unitate fără precedent în rândul comunității europene și euroatlantice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău