Opinii | Rep. Moldova - catalogată de Departamentul de Stat al SUA ca zonă de risc

  • 15 Februarie 2022 12:56
Opinii | Rep. Moldova - catalogată de Departamentul de Stat al SUA ca zonă de risc

Nota informativă a Departamentului de Stat al SUA în care cetățenii americani sunt îndemnați să evite călătoriile în Rep. Moldova și să părăsească de urgență regiunea transnistreană, vine să sublinieze că teritoriul dintre Prut și până la granița cu Ucraina este o zonă de risc. Iar mesajul președintelui Maia Sandu, în contextul tensiunilor dintre Kiev și Moscova, transmis cetățenilor țării, urmărește inclusiv consolidarea societății în situația în care ar exista cetățeni care ar aproba acțiunile Rusiei. Opinii în acest sens au fost exprimate de analiști politici pentru Radio Chișinău.

Vorbind despre nota informativă emisă de autoritățile de la Washington, fostul  ambasador al Chișinăului la Moscova, analistul politic, Anatol Țăranu, a spus că aceasta scoate în evidență faptul că Rep. Moldova a devenit o zonă de risc în contextul unor eventuale operațiuni militare.

„Ceea ce a făcut Departamentul de Stat în raport cu Rep. Moldova, mai bine zis cu cetățenii săi de pe teritoriul Rep. Moldova, atestă faptul că noi ne aflăm în zona de risc. Acest demers al Departamentului de Stat trebuie să fie apreciat anume prin această prismă – da, noi suntem o țară care poate fi afectată din punct de vedere a unei invazii militare, iar acest lucru nu poate să nu comporte riscuri și pentru Rep. Moldova. Și Departamentul de Stat, prin apelul său standard, vorbește de fapt în favoarea acestei aprecieri – că suntem în zona de risc.”

În ultima perioadă, autoritățile de la Chișinău își exprimă constant îngrijorările în legătură cu situația tensionată de la granița dintre Rusia și Ucraina. Președinta Maia Sandu a adresat un apel societății în care a chemat la calm și la consolidare. Dincolo de faptul că e un mesaj logic și firesc, analistul politic Ion Tăbârță consideră că apelul șefei statului arată că în Rep. Moldova există restanțe în ceea ce privește coeziunea.

„Avem probabil anumite categorii de cetățeni care aprobă sau se uită cu ochi pozitivi la acțiunile Rusiei în regiune, de aceea cred că acest mesaj al președintelui Sandu vine, pe lângă acest context regional complicat, și care arată că se dorește să fie ținută situația sub control, încearcă și să vină cu această coeziune spre societatea noastră, coeziune pe care din păcate în cei 30 de ani de independență încă nu o avem.”

În contextul crizei regionale, președinta Maia Sandu a avut și o întrevedere cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia a declarat că Rep. Moldova este solidară cu Ucraina și a informat despre măsurile luate de autorități în vederea diminuării riscurilor în eventualitatea unor acțiuni militare din țara vecină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău