Opinii privind mandatul președintelui Timofti

  • 16 Martie 2016 13:30
Opinii privind mandatul președintelui Timofti

Președintele Nicolae Timofti aniversează astăzi exact patru ani de când a fost ales în funcție de șef al statului.

Alegerea sa a fost rezultatul unui compromis, care pus capăt celei mai lungi crize politice ce a debutat odată cu alegerile din aprilie 2009, câștigate de comuniști, dar contestate de opoziție. Analiștii susțin că, având în vedere conjunctura, Nicolae Timofti și-a respectat mandatul și prerogativele și a evitat să provoace crize politice, reușind să promoveze interesele Republicii Moldova peste hotare.

Fost judecător, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Timofti a obținut pe data de 16 martie 2012, în Parlament, 62 de voturi ale deputaților, cu unul mai mult decât ar fi avut nevoie. Decisive atunci s-au dovedit a fi voturile a trei deputați socialiști, în frunte cu Igor Dodon. Alegerea lui Nicolae Timofti s-a produs în contextul unei crize politice care dura de aproape trei ani, timp în care două parlamente au fost dizolvate pentru că nu au putut alege șeful statului. În caz de eșec, Republica Moldova ar fi intrat din nou în alegeri anticipate și în 2012. Alegerea lui Nicolae Timofti a pus capăt unei perioade-record, de 917 zile, timp în care Republica Moldova nu a avut președinte.

Având în vedere că vorbim despre un președinte ales de parlament, Nicolae Timofti a fost o soluție de compormis și, în calitatea sa de președinte, a depins de modul cum s-au raportat partidele la domnia sa, consideră analistul politic de la București Iulian Chifu. Expertul a opinat, într-o intervenție pentru Radio Chișinău, că Nicolae Timofti a făcut ce a putut depinde de el, în conformitate cu prerogativele oferite de Constituție.

”Din punctul meu de vedere a fost un președinte decent, care și-a respectat mandatul, care a avut un rol important în momentul deciziei pentru ultima formulă de guvern, în pragul unor alegeri anticipate  care ar fi putut declanșa instabilitatea în Republica Moldova. Deci și-a asumat un rol direct. În egală măsură cred că poziția sa politică a fost sub-utilizată de către partidele politice”, a declarat Iulian Chifu.

Principala realizare a lui Nicolae Timofti fost că prin acțiunile sale nu a provocat tensiuni politice, consideră analistul politic Anatol Țăranu. În același timp, el a menționat că Nicolae Timofti este criticat pentru că nu a intervenit mai mult în viața politică. Anatol Țăranu a remarcat acțiunile în domeniul politicii externe ale lui Nicolae Timofti, în special apărarea poziției Republicii Moldova în raport cu Federația Rusă și îmbunătățirea relațiilor cu România.

”Nu a ezitat să apere cu demnitate poziția Republicii Moldova și nu s-a sfiit să o facă în fața președintelui Putin. În același timp, președintele Timofti în permanență a subliniat atașamentul Republicii Moldova față de valorile europene, dar și față de cele românești”, a declarat Anatol Țăranu.

Mandatul lui Nicolae Timofti va expira săptămâna viitoare, dar, potrivit Constituției el va continua să-și exercite funcțiile până la depunerea jurământului de către viitorul președinte. Conform deciziei Curții Constituționale, care acum două săptămâni a anulat reforma constituțională din 5 iulie 2000, viitorul șef al statului va fi ales prin vot direct, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Scrutinul ar urma să se desfășoare pe parcursul acestui an, însă data exactă încă nu este cunoscută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău