Opinii: Partidele politice mizează mult pe alegerile locale din toamnă, pentru a beneficia de pârghiile necesare pentru scrutinul prezidențial din 2024

  • 04 Iulie 2023 13:32
Opinii: Partidele politice mizează mult pe alegerile locale din toamnă, pentru a beneficia de pârghiile necesare pentru scrutinul prezidențial din 2024

Alegerile locale generale din Republica Moldova se vor desfășura la 5 noiembrie 2023. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia Electorală Centrală și urmează a fi votată de Parlament. Unii comentatori politici sunt de părere că scrutinul va fi unul important, întrucât este urmat de alegerile prezidențiale, iar ulterior – și de cele parlamentare. Totuși, analiștii atrag atenția asupra faptul că Partidul Șor, scos în afara legii, va reuși să găsească soluții pentru a intra în bătălie, folosind resurse financiare ilegale, transmite Radio Chișinău.

Miza alegerilor locale generale este una foarte mare pentru partidele politice, întrucât exercițiul electoral din toamnă este urmat de scrutinul prezidențial din 2024, iar apoi – și de cel parlamentar. Astfel, entitățile politice își planifică să obțină cât mai multe câștiguri în lupta pentru primării, pentru a beneficia de pârghiile necesare ce le vor asigura succesul, este de părere analistul politic Victor Ciobanu. Comentatorul crede, însă, că rezultatele vor fi însă sub așteptările partidului de guvernământ.

„Pe de altă parte, vedem o activizare foarte mare a celorlalte partide. La fel, vedem tentativele „defunctului” deja Partid Șor de a se transforma într-un fel de bloc Șor, care, după mine, nu poate fi înregistrat. Dar oricum vor găsi o soluție să participe în alegeri, indiferent sub ce siglă.”, afirmă analistul. 

În acest sens, Victor Ciobanu spune că pericolul de corupere a alegătorilor va persista, iar dacă nu vor fi stopate aceste influxuri de finanțare ilegală, nu putem vorbi de alegeri libere și echitabile față de celelalte partide.

Și comentatorul politic Igor Boțan susține că scrutinul din toamnă este unul important și pentru a vedea cât de ramificate sunt șansele teritoriale ale partidelor politice.

„Este cel mai bun exercițiu. Vom vedea din cele 60 de partide în ce localități înregistrează candidați pentru funcțiile de primar și consilieri locali. A doua informație importantă va fi suportul cetățenilor. În afară de asta vom vedea potențialul de cadre de care dispun partidele, mai ales pentru funcțiile de primar”, este de părere Igor Boțan.

Comentatorul Valeriu Pașa a precizat pentru Radio Chișinău că alegerile locale generale din toamnă reprezintă o miză și pentru partidele pro-ruse, care vor încerca să obțină controlul mai multor consilii locale.

CEC a stabilit data alegerilor locale ordinare pentru 5 noiembrie 2023, iar pe 7 august se dă oficial start perioadei electorale. Campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării. 




Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău