OPINII | O discuție reală între PSRM și ACUM ar presupune ca fracțiunile să nu înainteze în față subiecte pe care partea cealaltă nu le-ar putea accepta

  • 03 Aprilie 2019 08:58
OPINII | O discuție reală între PSRM și ACUM ar presupune ca fracțiunile să nu înainteze în față subiecte pe care partea cealaltă nu le-ar putea accepta

Expertul Asociației „WatchDog” Valeriu Pașa este de părere că atât Partidul Socialiștilor, cât și blocul ACUM caută motive pentru a evita discuții serioase pe subiectul colaborării în noul Parlament. Totodată, expertul menționează că dacă se vrea o discuție reală, fracțiunile nu trebuie să înainteze în față subiecte pe care partea cealaltă nu le-ar putea accepta. Opiniile au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari! De laTV8, transmite IPN.

„Atunci când începi discuțiile, anunți o eventuală finalitate. Nu poate guverna pe termen lung blocul ACUM cu PSRM. În primul rând, pentru că asta au promis cetățenilor și unii, și alții. Actualmente, problema ar fi că procesul electoral a fost atât de tare viciat încât voința cetățenilor nu este reprezentată în Parlament. Și finalitatea firească este alegeri noi, în condiții normale și despre asta trebuie să se vorbească”, spune Valeriu Pașa.

Expertul se întreabă de ce reprezentanții blocului ACUM au refuzat să se întâlnească cu liderul PDM din moment ce pe parcursul a mai mulți ani l-au chemat la discuții publice și când s-a ivit o astfel de posibilitate, nu au vrut să profite de ea.

Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi spune că pachetul de proiecte înregistrat în Parlament este o invitație la dialog în special pentru Partidul Socialiștilor. Și aceasta deloc nu înseamnă că blocul respinge orice obiecții critice, orice propuneri de consolidare, dar dialogul lipsește. „Este oferta noastră, ea poate fi criticată cu scopul de a fi îmbunătățită. Noi suntem gata la dialog, dar nu pentru scuipatul peste gard. Noi am pus pe masă oferta”, spune Oazu Nantoi. Deputatul spune că PSRM are cele mai multe fotolii de deputat în Parlament și trebuie să-și asume tentativa de formare a majorității. Oazu Nantoi consideră că invitația lansată anterior de PSRM către blocul ACUM să vină la discuții la sediul lui de partid este o batjocură.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, spune că PSRM propune comunicarea la nivel de fracțiune, dar nu la nivel de deputat în parte. Potrivit lui, dacă va parveni o invitație a blocului ACUM către fracțiunea PSRM din legislativ, atunci aceasta va accepta discuția. „Blocul ACUM a propus comunicarea la nivel deputați individuali, nu a fost invitația transmisă către fracțiune”, spune Fadei Nagacevschi. În plus, PSRM este unul pro-prezidențial și juristul spune că nu înțelege de ce blocul nu a răspuns invitației președintelui Igor Dodon de a discuta împreună cu liderii PDM și PSRM. Potrivit lui, s-ar fi putut organiza o întâlnire dintre Igor Dodon, PSRM și blocul ACUM, dacă aceștia din urmă nu doreau să se așeze la o masă cu liderii PDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău