OPINII | Includerea R.Moldova pe agenda summit-ului NATO face parte prim-planul securității regionale

  • 17 Iulie 2018 09:02
OPINII | Includerea R.Moldova pe agenda summit-ului NATO face parte prim-planul securității regionale

Includerea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina și Georgia, pe agenda summit-ului Alianței Nord-Atlantice care a avut loc săptămâna trecută, se datorează politicii regionale a Statelor Unite ale Americii. Astfel, în cadrul summit-ului s-a discutat despre retragerea trupelor militare din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute de Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare și Documentare NATO din Moldova în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova

Elena Mârzac a menționat că cel mai important pentru regiunea în care se află Republica Moldova a fost faptul că s-a discutat mult despre securitatea Mării Negre, despre rolul României, dar și articolul 7 al rezoluției finale care se referă la retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Ion Tăbârță, expert în domeniul de securitate la IDIS „Vitorul”, susține că includerea Republicii Moldova pe agenda NATO, la pachet cu Ucraina și Georgia, și solicitarea retragerii trupelor rusești din aceste trei țări, se datorează politicii regionale pe care Statele Unite ale Americii o desfășoară. „Trebuie să recunoaștem franc că SUA niciodată nu a avut o politică singulară referitor la Republica Moldova. Mai degrabă, noi am fost abordați reieșind din politica SUA în spațiul regional”, a spus Ion Tăbârță.

Potrivit lui, având în vedere subiectul Ucrainei în prim-planul securității regionale, aceste subiecte nu puteau să lipsească din discuții.

Iulian Fruntașu, expert în politica externă este de părere că nu se pot aștepta foarte multe rezultate de la acest summit.

El spune că ar avea îngrijorări legate de situația din Ucraina pentru că președintele SUA a fost destul de reticent să critice Federația Rusă pentru anexarea Crimeii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:3,09 m/s
Thu
22
Fri
23
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău