OPINII | Formarea unei majorități guvernamentale în Parlament este posibilă după scenariul din 2016

  • 23 Martie 2019 09:53
OPINII | Formarea unei majorități guvernamentale în Parlament este posibilă după scenariul din 2016

Pentru a forma o majoritate în Parlamentul nou-ales, nu este exclusă varianta cooptării deputaților din alte partide care au acces în legislativ, după scenariul din anul 2016. Mai exact, parlamentarii independenți ar putea veni cu o asemenea propunere și ar putea concentra în jurul lor mai mulți politicieni care nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate. De această părere este decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice de la USM, Alexandru Solcan, transmite IPN.

Potrivit lui Solcan, independenții ar putea lua în mâinile lor inițiativa și ar putea face un apel către candidații care au ajuns în Parlament fiind aleși pe circumscripțiile uninominale pentru forma o fracțiune.

„Independenților li se pot alătura cei din Partidul Șor. Probabil, cea mai posibilă variantă în scenariul acesta este 30 de deputați PDM+șapte de la Partidul Șor+trei independenți și alții care s-ar putea alătura independenților”, spune Alexandru Solcan.

Politologul susține că este posibilă și perspectiva cooptării deputaților din alte partide pentru a forma o majoritate.

Totodată, Alexandru Solcan nu exclude situația în care Partidul Socialiștilor va coagula cu blocul ACUM, care sunt marcați de lupta antioligarhică și pentru care nu contează vectorul geopolitic.

„Aici putem spune, mai ales, că este componenta PPDA, care numără șapte deputați și probabil se vor mai găsi din aceștia. Imediat ce se va găsi numărul necesar de voturi pentru acest scenariu, imediat va fi făcut public”, potrivit lui Alexandru Solcan.

Și comentatorul politic Vlad Țurcanu afirmă că ceea ce rezultă de pe urma amânărilor prelungite de formare a majorității legislative seamănă foarte puțin cu politica și democrația pentru că, în condițiile legii, după votul electorilor, ar trebui ca partidele care au acces în Parlament să discute sau să accepte alegerile anticipate.

„Din câte am văzut, după asemenea amânări, rezultă niște construcții în Parlament sau în Guvern care sunt improprii și nu rezultă din votul cetățenilor”, spune comentatorul.

Doctorul în drept Alexandru Arsene este de părere că ar putea fi susținut un Guvern minoritar. În acest caz, este posibilă o alianță tacită între blocul ACUM și Partidul Socialiștilor.

„Blocul ACUM a și ieșit cu aceste opt proiecte pentru a demafiotiza societatea noastră și organele de stat, pentru că însăși opinia publică ne arată că oamenii nu au încredere în organelel de stat. Deputații, după statutul lor pe care îl au, aș spune că sunt forțați să găsească soluții calculate, clare și, evident, că o majoritate cu PDM asta nu este o soluție, dar este o degradare în continuare”, spune juristul. În opinia lui, dacă nu va fi anunțată o alianță între ACUM și PSRM în mod formal, ea poate exista și în mod tacit „pentru a porni lucrurile bune în societate”.

Urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, niciunul din cele patru formațiuni care au acces în legislativ nu a obținut majoritatea de voturi. Astfel, pentru votarea Guvernului, este nevoie de o majoritate parlamentară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău