Opinii Expert Grup | Majorările salariale pentru bugetari, anunțate de Partidul Democrat, au o tentă electorală

  • 26 Octombrie 2018 13:36
Opinii Expert Grup | Majorările salariale pentru bugetari, anunțate de Partidul Democrat, au o tentă electorală

Majorările salariale pentru bugetari, anunțate de Partidul Democrat, au o tentă electorală, iar capacitățile reduse ale bugetului vor obliga Guvernul să reducă anumite investiții, inclusiv din programe precum „drumuri bune pentru Moldova”, pentru a-și putea onora aceste promisiuni, consideră experții în domeniul economic.

Salariile bugetarilor trebuie majorate pentru că sunt într-adevăr mici și discriminatorii în raport cu angajații din domeniul privat. Guvernul a început elaborarea unui program  în acest domeniu încă la mijlocul anului 2017. Modul în care a fost anunțată majorarea salariilor, cu câteva luni înainte de alegeri, și faptul că s-a decis creșterea acestora de la 1 decembrie și nu treptat începând cu anul viitor, așa cum ar fi fost mai logic, denotă că este vorba de o acțiune cu caracter electoral, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic de la Expert Grup, Iurie Morcotâlo.

Totodată, potrivit expertului, posibilitățile bugetare ale Republicii Moldova sunt destul de reduse, mai ales că Guvernul a lansat în ultimul timp și alte programe costisitoare, în paralel cu reducerea impozitelor, ceea ce va aduce venituri mai mici la buget. Astfel, există riscul, ca în curând să fie nevoit să renunțe la unele din ele.

"Aceste lucruri se suprapun – angajamente de cheltuieli mai miri și venituri mai mici. Evident, că sunt posibile presiuni asupra bugetului în următorii un an – doi cel puțin. Intuiesc că dacă vor apărea probleme, va fi ca în 2015 – vor fi tăiate bugetele investiționale, inclusiv, posibil, din reparația drumurilor, și să fie direcționați banii pentru salarii", analistul economic de la Expert Grup, Iurie Morcotâlo.

Și analistul Veaceslav Ioniță consideră intenția de majorare a salariilor bugetarilor drept una bună, dar, opinează el, cel mai probabil guvernul va ajunge să facă împrumuturi pe piața internă, având în vedere izolarea financiară externă în care s-a pomenit Republica Moldova. În aceste condiții, Guvernul va fi nevoit să renunțe la investiții, mai atenționează Veaceslav Ioniță

"Noi trăim într-o izolare financiară externă, astfel încât în acest an vom avea cele mai mici intrări de capital din exterior, raportat la PIB, din ultimii 15 ani. Această majorare de salarii este bună, va majora puțin consumul, va îmbunătăți nivelul de trai al populației, dar să nu uităm că noi nu avem rezolvată problema de infrastructură", menționează analistul Veaceslav Ioniță.

 Amintim că Partidul Democrat a anunțat la începutul săptămânii majorarea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari de la 1 decembrie. Ulterior, Guvernul a precizat că este vorba de bugetarii din domeniile educației, sănătății, asistenței sociale și pentru autoritățile publice locale. Premierul Pavel Filip a declarat că în urma reformei, nici un angajat nu va avea salarii mai mici de 2.000 de lei, iar salariile unor angajați se vor dubla.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău