OPINII, despre vizita președintelui Turciei | „Igor Dodon se regăsește foarte bine în această prietenie moldo-ruso-turcească, ridicolă din punct de vedere istoric”

  • 17 Octombrie 2018 13:24
OPINII, despre vizita președintelui Turciei | „Igor Dodon se regăsește foarte bine în această prietenie moldo-ruso-turcească, ridicolă din punct de vedere istoric”

Vizita președintelui turc Recep Tayp Erdogan în Republica Moldova este una penibilă, inclusiv pe fundalul extrădării a șapte profesori turci, acuzați de Ankara că ar face parte din rețeaua clericului Fetullah Gulen, susțin unii experți.

Ei mai spun că  această vizită prinde bine atât președintelui Igor Dodon, cât și președintelui turc Erdogan, întrucât ambii se află într-o izolare internațională. Alți analiști politici spun că relațiile cu Turcia sunt importante pentru Republica Moldova, însă nu ar trebui să fie raporturi de vasalitate. 

Istoricul Octavian Țâcu califică vizita președintelui turc Recep Tayp Erdogan în Republica Moldova drept jenantă, atât pe fundalul expulzării profesorilor turci, cât și în contextul izolării internaționale a celor doi șefi de stat. Istoricul amintește că acum câțiva ani Republica Moldova era vizitată de persoane importante din Occident, iar în prezent „guvernării i s-au închis ușile către spațiul european”.

„S-au făcut investiții turcești la repararea președinției, deci legăturile dintre cei doi președinți sunt evidente și probabil există o conexiune și cu Moscova. Igor Dodon se regăsește foarte bine în această prietenie moldo-ruso-turcească, ridicolă din punct de vedere istoric. De la aceste două puteri ne-au venit cele mai mari nenorociri dintotdeauna. Este penibilă vizita și în contextul în care R. Moldova a expulzat șapte cetățeni turci, acuzați de rezistență. Dar această expulzare nu ar fi fost posibilă fără complicitatea guvernării. Acum 4-5 ani R. Moldova era vizitată de cele mai mari personalități ale lumii Occidentale: vicepreședintele SUA, cancelarul german, președintele UE, și alții... vă dați seama de nivelul de degradare al contextului internațional și felul unde se află R. Moldova din acest punct de vedere. Pentru actuala guvernare, căreia i s-au închis toate ușile în spațiul european, în civilizația euro-atlantică, acum rămâne doar această perspectivă a estului care nu ne face față și este absolut dezolantă”, a declarat istoricul.

Pe de altă parte, analistul Nicolae Negru spune că Republica Moldova ar trebui să aibă relații bune cu Turcia, însă aceste legături ar trebui să fie demne, specifice unui stat care vrea să se integreze în Uniunea Europeană.

„Relațiile cu Turcia sunt importante pentru Republica Moldova și e bine în general să prietenim cu Turcia, având în vedere comunitatea găgăuză stabilită în Republica Moldova. Turcia încearcă să exercite o anumită influență pozitivă asupra acestei comunități. Reprezentanții Turciei au îndemnat întotdeauna minoritatea găgăuză să fie loială R. Moldova, spre deosebire de Rusia care încearcă să provoace anumite tendințe separatiste. Pe de altă parte nu putem face abstracție de personalitatea lui Erdogan, de politica pe care o promovează, atitudinea lui față de democrație, față de drepturile omului. Ceea ce vrea să preia actuala guvernarea de la Erdogan nu sunt lucrurile pozitive, ci cele negative. Probabil președintelui Dodon îi plac înclinațiile totalitariste ale lui Recep Tayp Erdogan(...) Erdogan a curtat într-un fel guvernarea de la Chișinău: l-a invitat și pe Nicolae Timofti, Igor Dodon, Vlad Plahotniuc, a făcut tot felul de promisiuni pe care le-a ținut: finanțarea reparației Președinției, construcția Arenei Chișinău, organizarea unei vacanțe luxoase pentru familia președintelui - ceea ce este umilitor. Conducerea noastră se pune într-o situație umilitoare în ochii cetățenilor, dar aceste lucruri nu pot fi privite cu simpatie din partea partenerilor noștri occidentali””, a subliniat Nicolae Negru.

Amintim că vizita președintelui turc în R. Moldova la invitația lui Igor Dodon. a fost contramandată anterior de câteva ori. Igor Dodon a anunțat încă în 2016 că Recep Tayip Erdogan a acceptat invitația sa de a veni la Chișinău. Potrivit presei, vizita era planificată pentru luna mai 2017. Vara trecută, președinția de la Chișinău a anunțat că Erdogan va vizita R.Moldova la 27 august, pentru ca, într-un final, vizita să fie amânată pentru luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău