Opinie: UE trebuie să devină un actor global, mai ales având în vedere modul în care se comportă Federația Rusă

  • 14 Mai 2019 08:50
Opinie: UE trebuie să devină un actor global, mai ales având în vedere modul în care se comportă Federația Rusă

Uniunea Europeană are sarcina de a deveni actor global, pentru a putea acționa operativ. Această necesitate este stringentă, mai ales având în vedere acțiunile provocatoare ale Rusiei și riscul pe care îl reprezintă acestea. Deaspre aceasta s-a discutat la Summitul de la Sibiu, dar și în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova.

Deaspre aceasta s-a discutat la Summitul de la Sibiu, dar și în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova.

„Avem o suprasarcină ca să se facă din UE un actor global, care să poată operativ reacționa. În cadrul formurilor s-a vorbit de ce este necesar acest lucru. În primul rând, există o mulțime de riscuri și pericole eminente legate de modul cum se comportă Federația Rusă. Mă refer la conflictele înghețate din Georgia, R. Moldova și războiul continuu și deschis din estul Ucrainei, anexarea Crimeei, mă refer și la ce se întâmplă în bazinul Mării Negre și a Mării Azov, mă refer  și la războaiele economice, care s-au întețit în ultimul timp, și în care UE se simte tot mai vulnerabilă.

Problemă arhiglobală care s-a discutat la summit și la care încă experții nu au găsit soluții este problema climaterică și cea ecologică, care necesită tot mai multă atenție, și când zic atenție mă refer la trilioane de euro”, a declarant Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice.

De altfel, Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare NATO de la Chișinau, a amintit că la Sibiu s-a discutat și despre faptul că avem nevoie de o nouă viziune asupra comunității europene și că UE trebuie să se reinventeze pentru a putea convinge cetățenii statelor europene, și mai ales pe cei tineri, să rămână unitari.

„Este necesar de a inventa o nouă poveste, care să convingă cetățeanul european, de ce ei să rămâne unitar și să nu cadă pradă mesajelor populiste sau false. UE trebuie să inventeze această nouă poveste bazată pe percepțiileși necesitățile noi ale cetățenilor. Să fie transmise mesaje simple, clare”, a spus Elena Mârzac.
 
În cadrul emisiunii s-a subliniat și faptul că cetățenii R. Moldova este absolut prezentă în aceste discuții ale UE, prin intermediul celor 1 milion de cetățeni care au pașapoarte române, care sun explicit pașapoarte europene.
 
 
 
 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău