Opinie: UE trebuie să devină un actor global, mai ales având în vedere modul în care se comportă Federaţia Rusă

  • 14 Mai 2019 08:50
Opinie: UE trebuie să devină un actor global, mai ales având în vedere modul în care se comportă Federaţia Rusă

Uniunea Europeană are sarcina de a deveni actor global, pentru a putea acţiona operativ. Această necesitate este stringentă, mai ales având în vedere acţiunile provocatoare ale Rusiei şi riscul pe care îl reprezintă acestea. Deaspre aceasta s-a discutat la Summitul de la Sibiu, dar şi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova.

Deaspre aceasta s-a discutat la Summitul de la Sibiu, dar şi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova.

„Avem o suprasarcină ca să se facă din UE un actor global, care să poată operativ reacţiona. În cadrul formurilor s-a vorbit de ce este necesar acest lucru. În primul rând, există o mulţime de riscuri şi pericole eminente legate de modul cum se comportă Federaţia Rusă. Mă refer la conflictele îngheţate din Georgia, R. Moldova şi războiul continuu şi deschis din estul Ucrainei, anexarea Crimeei, mă refer şi la ce se întâmplă în bazinul Mării Negre şi a Mării Azov, mă refer  şi la războaiele economice, care s-au înteţit în ultimul timp, şi în care UE se simte tot mai vulnerabilă.

Problemă arhiglobală care s-a discutat la summit şi la care încă experţii nu au găsit soluţii este problema climaterică şi cea ecologică, care necesită tot mai multă atenţie, şi când zic atenţie mă refer la trilioane de euro”, a declarant Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice.

De altfel, Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare NATO de la Chişinau, a amintit că la Sibiu s-a discutat şi despre faptul că avem nevoie de o nouă viziune asupra comunităţii europene şi că UE trebuie să se reinventeze pentru a putea convinge cetăţenii statelor europene, şi mai ales pe cei tineri, să rămână unitari.

„Este necesar de a inventa o nouă poveste, care să convingă cetăţeanul european, de ce ei să rămâne unitar şi să nu cadă pradă mesajelor populiste sau false. UE trebuie să inventeze această nouă poveste bazată pe percepţiileşi necesităţile noi ale cetăţenilor. Să fie transmise mesaje simple, clare”, a spus Elena Mârzac.
 
În cadrul emisiunii s-a subliniat şi faptul că cetăţenii R. Moldova este absolut prezentă în aceste discuţii ale UE, prin intermediul celor 1 milion de cetăţeni care au paşapoarte române, care sun explicit paşapoarte europene.
 
 
 
 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
3,42 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:0,5 m/s
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
9 °C
Thu
10 °C
Fri
4 °C

Curs oficial BNM 23 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 -0.0000
USD 17.7719 -0.0000
RON 4.0068 -0.0000
UAH 0.7293 -0.0000
RUB 0.2786 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău