OPINIE | Sărăcia e doar un rezultat al cleptocrației foarte puternice din Republica Moldova

  • 27 Octombrie 2018 11:11
OPINIE | Sărăcia e doar un rezultat al cleptocrației foarte puternice din Republica Moldova

Sărăcia este doar un rezultat al cleptocrației foarte puternice din Republica Moldova, al eșecurilor de politici și al depopulării, susține  directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

„Și aceasta pentru că Republica Moldova este una din cele mai puternic afectate țări de pe glob de emigrația masivă a populației, ceea ce într-un fel iarăși a creat o oportunitate de joc pentru această elită, pe care eu o numesc în continuare cu insistență cleptocratică”, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat despre recenta sa vizită în SUA, Igor Munteanu a spus că aceasta a avut loc la  inițiativa partenerilor, dar și a activiștilor societății civile.

„Pentru că și noi avem niște puncte de vedere atunci când vorbim de politica externă și de politica internă, iar subiectele care frământă în egală măsură, aș putea spune, și decidenții americani, și think-thank-urile din Washington, și think-thank-urile din Republica Moldova, și mediul academic din Republica Moldova sunt legate de tipul de regim politic care se instalează în regiunea noastră, în Republica Moldova, în special, care este numit cleptocrație. Și această formă de exercitare a puterii politice prin consolidarea elementelor extrapolitice, prin acumulare de bogății imense în mâinile câtorva grupuri singulare, care își pot ulterior cumpăra loialitate politică, presă, instituții politice este un produs al globalizării”, a opinat directorul IDIS.

Potrivit lui Igor Munteanu, după destrămarea regimurilor comuniste, multă lume considera că globalizarea la care participă toate națiunile – dacă vor sau dacă nu vor – va crea instituții de piață în economia funcțională și apetit al elitelor naționale de a se integra în economia globală.

Din păcate, în opinia sa, această globalizare nu a adus doar răspunsuri pozitive pentru societate, deși integrarea economiilor este un produs pozitiv, dar a adus și un instrument extraordinar la cheremul elitelor politice, probabil nepregătite pentru rolurile pe care ar trebui să le exercite într-o societate democratică și care au folosit globalizarea ca modalitate de a-și extinde și de a-și expanda puterea economică.

„Prima etapă a acestei cleptocrații este achiziționarea de influențe asupra economiei și statului și preluarea controlului asupra unor proprietăți valoroase pentru națiunea sau pentru statul respectiv. Toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile unei lipse totale de reguli, ale lipsei de stat de drept, ale lipsei de justiție. Asta facilitează achiziționarea primară a banilor și proprietăților, după care fiecare cleptocrat fericit trebuie să-și transmită, să-și transforme și să expedieze acești bani într-o zonă sigură”, a notat Igor Munteanu.

Igor Munteanu a mai spus că Republica Moldova este un furnizor important de bani toxici în Occident și în jurisdicțiile offshore, pornind de la faptul că prin Republica Moldova s-au tranzitat circa 30 de miliarde de dolari, bani rusești, numai cei care au putut fi constatați de către anumite agenții care au supravegheat aceste fluxuri, fără ca judecătorii care au legalizat aceste surse din Federația Rusă să fie trași la răspundere.

„Unii dintre ei au fost chiar promovați în funcții protejate politic. Nu avem nicio certitudine asupra recuperării banilor din miliardul furat, iar cei care au fost în spatele acestei crime financiare dețin funcții publice, sunt protejați iarăși de aceeași camarilă politică și creează acest mecanism de impunitate, pentru că, dacă lor le-a mers, de ce altora nu le va merge în continuare, creează”, a menționat directorul IDIS, citat de IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău