OPINIE | Rampa pasajului subteran de la Viaduct e impracticabilă: Dacă vreau să cobor pe scaunul cu rotile, este nevoie de ajutorul altor persoane

  • 14 August 2020 13:02
OPINIE | Rampa pasajului subteran de la Viaduct e impracticabilă: Dacă vreau să cobor pe scaunul cu rotile, este nevoie de ajutorul altor persoane

Rampa recent instalată la intrarea în pasajul subteran de lângă stația de troleibuz a Spitalului Clinic Municipal Nr.1 este impracticabilă pentru persoanele în scaune rulante și pentru părinții cu copii în cărucioare. Concluzia aparține reprezentanților Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ai organizațiilor membre ale Platformei civice „Chișinăul Accesibil pentru TOȚI”, transmite IPN.

Ludmila Iachim, director executiv al Asociației „Motivație” din Moldova, utilizează scaunul rulant de 30 de ani. „Această rampă este impracticabilă. Fiind o persoană care circulă singură, fără însoțitor, pentru mie este important să ajung peste tot. Această rampă poate duce la traumatisme. Este nevoie de o persoană sau două dacă am vrea să coborâm. Dar nu aș risca. Noi salutăm inițiativa reprezentanților Primăriei pentru modificările pe care le fac, dar cel mai important este ca ei să discute soluțiile pe care le propun cu societatea civilă”, a spus Ludmila Iachim.


Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a precizat că vor supune evaluării pasajele subterane din capitală în care s-au desfășurat sau urmează să se desfășoare lucrări de reparație. „În găsirea soluțiilor pentru a asigura deplasarea independentă și fără risc de traumatizare a persoanelor cu mobilitate redusă, trebuie să fie implicate direct persoanele respective”, a spus Vitalie Meșter.

Inițiativa de evaluare a accesibilități trecerilor subterane din Chișinău a venit, spun organizatorii, din necesitatea instituirii practicii de consultare, de către administrația municipiului, a beneficiarilor finali ai lucrărilor de construcție și renovare a infrastructurii urbane. „Pornind de la premisa că spațiile și clădirile municipale sunt bunuri publice, care sunt reparate din banii bugetului orășenesc, de accesul la acestea ar trebui să beneficieze, în egală măsură, toți cetățenii capitalei, inclusiv persoanele cu dizabilități, oamenii în etate, părinții cu copii mici”, spun aceștia.

Reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ai organizațiilor membre ale Platformei civice „Chișinăul Accesibil pentru TOȚI” au venit cu un apel public către primarul capitalei, ca organizațiile care reprezintă persoanele cu dizabilități să fie invitate la consultările soluțiilor care urmează sa fie implementate.

Amintim că, ieri primarul general, Ion Ceban, a inspectat lucrările și a îndemnat cetățenii să păstreze curățenia, dar și starea inițială a obiectivelor renovate.

Proiectul de reabilitare a trecerii subterane a fost realizat de un agent economic care activează în preajmă (CC „MallDova"), care a și suportat toate cheltuielile, astfel că municipalitatea nu a cheltuit în acest scop bani din buget.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău