Opinie | Procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată și un manager foarte bun

  • 30 August 2019 08:28
Opinie | Procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată și un manager foarte bun

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, este de părere că procurorii înțeleg necesitatea schimbărilor, însă prețul pe care trebuie să-l plătească pentru schimbare din contul confortului propriu și garanțiilor personale s-a dovedit a fi mai greu de plătit. „Procurorii și judecătorii au încercat să acționeze mai degrabă ca o castă decât ca un serviciu în interesul cetățenilor.

 Și acest lucru era evident”, a declarat președintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

În opinia sa, procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată, un manager foarte bun, o persoană care să-i poată coagula în jurul său pe cei mai buni procurori și să-i ghideze spre o dezvoltare armonioasă a Procuraturii în stil european. „Nu o persoană foarte puternică individual care ține totul sub control și care nu tolerează niciun fel de opinii alternative, ceea ce am avut pe timpul ultimului procuror general”.

„Atunci când s-a elaborat Legea Procuraturii și poziția mea atunci era că noi trebuie să avem un procuror general care este un manager al sistemului, și nu cineva care ia decizii în stânga și în dreapta în fiecare dosar. Atunci s-a ajuns la ideea că procurorul general trebuie să fie o figură procesuală. Și ceea ce am văzut noi între timp este că, da, această persoană este cineva din sistem, dar care intervine foarte mult în dosare și intervenția foarte mare în dosare a procurorului general a subminat din independența procurorilor”, a notat președintele CRJM.

Vladislav Gribincea este de părere că așteptările poporului privind asanarea justiției sunt mult mai mari decât posibilitățile justiției însăși de a se autopurifica și asta pune o presiune mare pe politicieni pentru a acționa mai ferm. În opinia sa, ceea ce au anunțat autoritățile cu privire la reforma justiției, este doar o parte. „Este vorba de măsurile de urgență care urmează a fi luate în următoarele luni sau săptămâni. Un pachet mai mare de reforme care va viza o nouă strategie de reformare a justiției ar trebui să vină până la sfârșitul acestui an și va viza o perioadă de câțiva ani. Reformele anunțate ieri (n.r. 28 august) sunt niște reforme, aș spune, importante, dureroase, dar care trebuie făcute extrem de rapid”, a menționat Vladislav Gribincea.

Potrivit lui, nicio reformă în justiție nu va fi percepută ca una veritabilă, dacă ea nu va fi făcută cu bună intenție. În viziunea sa, politicienii trebuie să învețe din lecțiile din trecut, că jumătățile de măsură în justiție nu generează efectele scontate. La fel, politicienii trebuie să renunțe la controlul asupra justiției, dacă vor o justiție cu adevărat eficientă și independentă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău