OPINIE | Prezența Zinaidei Greceanîi la Bruxelles arată că PSRM și ACUM au șanse să rămână împreună

  • 27 Iulie 2019 10:30
OPINIE | Prezența Zinaidei Greceanîi la Bruxelles arată că PSRM și ACUM au șanse să rămână împreună

Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru consideră că prezența Zinaidei Greceanîi, președinta Parlamentului și lidera Partidului Socialiștilor, la Bruxelles arată că PSRM și ACUM au șanse să rămână în continuare împreună.

Totodată, el crede că această prezență se vrea o dovadă a faptului că socialiștii subscriu la angajamentele privind respectarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„O nouă premieră s-a produs recent pe scena politică: prim-ministrul Maia Sandu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au mers împreună într-o vizită la Bruxelles, unde au avut întâlniri la cel mai înalt nivel. Ceea ce era de neimaginat cu puțin timp în urmă devine o realitate, mai ales că aceste vizite braț la braț la Bruxelles ale liderilor celor două componente ale actualei guvernări par să dea și roadele scontate, UE reluând finanțarea Republicii Moldova”, a declarat Gheorghe Cojocaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Istoricul a amintit că, înainte de vizita la Bruxelles, și unii reprezentanți ai Blocului ACUM au vizitat Parlamentul de la Moscova.

În opinia sa, aceste vizite de curtoazie, mai curând, ale unora la Moscova sau ale altora la Bruxelles își au totuși rostul lor.

„Ele au loc în contextul unor înțelegeri bi sau trilaterale între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM asupra promovării unui curs moderat de politică externă, care să asigure un echilibru în relațiile cu Vestul și cu Estul, cu Uniunea Europeană și cu Federația Rusă”, opinează publicistul.

Gheorghe Cojocaru este de părere că mai devreme sau mai târziu va urma și o vizită la Moscova. Mai ales că prim-ministrul Maia Sandu, care are o invitație din partea premierului Dmitri Medvedev, se arată decisă să relanseze relațiile cu Federația Rusă. „Și anume cele economice și comerciale, în primul rând, urmând o agendă a interesului național al Republicii Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău