Opinie: Președintele Igor Dodon este, de fapt, vocea Tiraspolului la Chișinău

  • 01 Iunie 2018 11:14
Opinie: Președintele Igor Dodon este, de fapt, vocea Tiraspolului la Chișinău

Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor sunt, de fapt, vocea Tiraspolului la Chișinău. Ceea ce exprimă președintele țării se pliază, mai degrabă, pe interesele și poziția Tiraspolului referitor la reglementarea problematicii transnistrene, decât pe interesul real, național al Republicii Moldova. Sunt declarațiile invitaților emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Marea problemă a Republicii Moldova este că noi nu știm care este acest interes național. Problema noastră este că noi suntem o societate divizată. Noi putem să vorbim despre vreo patru aspecte structurale ale societății noastre. Noi avem vreo câteva Moldove: Moldova-Chișinău, Moldova Centru, Nord, Sud”, a menționat Ion Tăbârță, potrivit sursei citate.

Ion Tăbârță mai spune că există o confuzie între Chișinău și Tiraspol: „Noi vorbim despre soluționare, vorbim despre faptul că aceste protocoale au fost revoluționare, că după o perioadă de 10 ani s-a semnat, că este un pas în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Liderii de acolo însă semnează, dar în continuare vorbesc despre independență”.

În cadrul emisiunii, directorul de programe de la Asociația Promo-LEX, Alexandru Postică, afirmă că regimul secesionist, în paralel cu acea deschidere pe care chipurile o are și o raportează inclusiv donatorilor externi și OSCE, implementează acțiuni restrictive. „Pe de o parte noi avem rapoarte foarte frumoase în power point în Italia. Pe de altă parte avem acțiuni care vin să limiteze spațiul pentru acea deschidere și reintegrare, pentru dezvoltarea societății civile din regiunea transnistreană”.

Alexandru Postică crede că este imposibil să discutăm despre principii de reintegrare și împăcare „fără a pune, totuși, anumite puncte asupra unor principii și valori cum ar fi cele care garantează un spațiu liber, un spațiu în care societatea civilă, în care persoanele se pot manifesta liber”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău