OPINIE | Modul de numire a judecătorilor trebuie schimbat

  • 13 Octombrie 2017 09:37
OPINIE | Modul de numire a judecătorilor trebuie schimbat

Modul de numire a judecătorilor în Republica Moldova trebuie schimbat. De această părere este directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, care a făcut declarația în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova,transmite IPN.

Potrivit lui, trebuie ca regulile să fie clar de ce un judecător este numit sau promovat. Actualmente nimeni nu înțelege acest lucru. „Concluzia este că dacă te vede cineva cu ochi buni la Consiliul Superior al Magistraturii, o să fii promovat. Altfel nu. Atunci când avem reguli de joc, ele trebuie să fie cunoscute la început”, spune Vlad Gribincea.

Ministrul justiției, Vladimir Cebotari, a declarat în cadrul emisiunii că instituția pe care o conduce, împreună cu Institutul Național al Justiției și Curtea Supremă de Justiție, își propun ca intrarea în profesia de judecător să se facă odată cu absolvirea Institutului. „CSM să aibă un rol absolut tehnic, doar de reconfirmare a deciziilor sau rezultatelor, CSM-ul să nu-și mai poată aroga rolul de judecător pentru a decide cine intră și cine nu în funcția de judecător”, a declarat ministrul justiției.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, prioritate vor avea persoanele care absolvesc cu cea mai mare medie la INJ. „Cel care va avea nota mai mare, va fi în drept să-și aleagă și locul în care urmează să ocupe funcția de judecător”, a afirmat ministrul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău