OPINIE | Liderii dreptei trebuie să însușească lecțiile și consecințele din urma câștigului PDM în alegeri

  • 09 Martie 2019 10:41
OPINIE | Liderii dreptei trebuie să însușească lecțiile și consecințele din urma câștigului PDM în alegeri

Istoricul și publicistul ​Gheorghe Cojocaru consideră că dreapta poate rămâne în captivitatea propriilor frustrări și complexe, se poate condamna la „o splendidă izolare”, visând la revanșă, cel puțin, peste vreo patru ani.

Însă, dreapta parlamentară, „care pare tentată să se aciueze pe băncile opoziției, ar putea trage anumite învățăminte și din cazul socialiștilor, care au stat în opoziție patru ani, au câștigat Președinția acum doi ani și, în ciuda tuturor resurselor consumate și eforturilor depuse, au rămas cam tot acolo sau chiar mai jos de așteptări”, spune ​Gheorghe Cojocaru.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că, pe de altă parte, democrații, după trei ani de guvernare, au înregistrat un scor mai bun decât în alegerile parlamentare din 2014.

Acum, în opinia sa, depinde de liderii dreptei ce lecție sunt dispuși să însușească și cu ce consecințe se va alege până la urmă societatea.

Gheorghe Cojocaru a menționat că, spre deosebire de liderii socialiștilor și ai blocului ACUM, care au decis să nu se hazardeze în declarații și să aștepte verdictul Curții Constituționale pe marginea scrutinului din 24 februarie, liderii democrați au început să se miște destul de energic și mai peste tot în spațiul public, făcându-și cunoscute poziția și opțiunea pentru rămânerea la guvernare. Prima opțiune a democraților, judecând după scrisoarea pe care au adresat-o celor de la ACUM, ar viza o alianță pro-europeană și un curs pro-european.

„Teoretic, blocul ACUM, se pare, ar avea potențialul valoric și numeric necesar pentru ca, împreună cu democrații, să aducă în scenă o nouă guvernare pro-europeană. Însă căderea în patetism postelectoral a unor lideri de dreapta, ca și luarea în răspăr a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, nu pare să-i pună în cea mai bună lumină, ridicând semne de întrebare asupra capacității lor de discernământ și orientare în condițiile complicate de astăzi”, opiniază istoricul.

Gheorghe Cojocaru a mai spus că liderii democrați au demonstrat că pot să inventeze soluții și să iasă cu bine din cele mai complicate situații. Probabil și de această dată se iau în vedere toate opțiunile posibile și imaginabile. Însă, susceptibilitățile în jurul viitoarei guvernări nu sunt certitudini și este prea evident că acestea nu au cum încuraja dialogul politic postelectoral, a mai spus Gheorghe Cojocaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău