Opinie: Igor Dodon și Ion Chicu, responsabili dacă focarul din Hâncești va evolua

  • 20 Martie 2020 08:05
Opinie: Igor Dodon și Ion Chicu, responsabili dacă focarul din Hâncești va evolua

Starea de urgență în Republica Moldova trebuia decretată înaintea alegerilor parlamentare din circumscripția din Hâncești care au avut loc la data de 15 martie curent. În stat, doar două persoane au împuternicirea de a cere Parlamentului votarea introducerii stării de urgență, aceștia sunt președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu. Astfel, în cazul în care numărul persoanelor din Hâncești infectate cu coronavirus va creste în următoarele zile, Ion Chicu și Igor Dodon poartă toată responsabilitatea.

Este opinia avocatului Ștefan Gligor, expusă în cadrul emisiunii Punctul pe azi de la postul de televiziune TVR Moldova, notează IPN.

„Responsabilitatea juridică îi revine lui Igor Dodon și Ion Chicu. Sunt doar două persoane în stat care au dreptul să vină cu un demers de introducere a stării de urgență. Igor Dodon s-a spălat pe mâini. A indus Comisia Electorală Centrală în eroare pentru că el era acea persoană care trebuia să facă demersul către Parlament. Juridic, era responsabilitatea lui Igor Dodon și Ion Chicu. Ei nu au făcut asta pentru că sunt naivi, ei au făcut asta pentru că negociau coaliția cu PDM”, a declarat Stefan Gligor. .

Fosta ministră a justiției, dar și candidata PAS la alegerile din Hâncești Olesea Stamate, spune că alegerile puteau fi amânate, dar la nivel de guvernare existau alte planuri.

„Din punct de vedere juridic, decizia trebuia luată de Parlament, este organul competent să declare stare de urgență. Lucrurile puteau fi soluționate și mai simplu, dorință nu a existat. Guvernul avea alte planuri, de oficializat o nouă coaliție, de a întări în funcție cei patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Guvernarea avea alte planuri și declararea stări de urgență le încurcau planurile pe care le avea. Odată ce au fost rezolvate, starea de urgență a fost declarată. Noi ne-am dorit ca aceste alegeri să fie amânate”, a menționat Olesea Stamate.

Președintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă spune și el că a cerut CEC-ului săptămâna trecută amânarea alegerilor din circumscripția Hâncești, însă nu a primit un răspuns oficial din partea instituției.

Olesea Stamate, Dorin Chirtoacă și Ștefan Gligor spun că acțiunile întreprinse de autorități în lupa cu virusul COVID-19 sunt haotice și nu există o viziune clară unde se îndreaptă această pandemie. Totodată, cei trei consideră că autoritățile trebuie să facă publice localitățile în care există cazuri confirmate.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău