OPINIE | Cum băncile vor deveni cei mai mari proprietari de imobile

  • 25 Aprilie 2020 13:30
OPINIE | Cum băncile vor deveni cei mai mari proprietari de imobile

Pe lângă problemele sistemului de sănătate, Covid – 19 are și implicații economice. Și acest lucru este valabil pe termen mediu pentru marile economii or, Republica Moldova nu este ocolită de acest lucru. Sectoarele din economie deja se confruntă cu probleme la capitolul vânzărilor și veniturilor. În plus, cei cu credite imobiliare și ipotecare riscă să aibă probleme la rambursarea împrumuturilor, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Victor Ursu.

Datele Agenției Servicii Publice arată că în primul trimestru al anului 2020, vânzările/procurările de apartamente au fost de 7354, cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului recedent. În 12 luni piața imobiliară a atins 31029 de apartamente vândute/cumpărate. În același timp, soldul creditelor imobiliare a constituit 6,5 miliarde de lei în luna februarie. O cifră record pentru Republica Moldova, deoarece până acum câțiva ani cea mai mare parte a apartamentelor erau achiziționate cu bani cash.

”Anul trecut 40% dintre apartamente au fost vândute prin intermediul creditelor ipotecare, iar în primul trimestru al anului 2020 indicatorul a fost de 30%. Astfel, se poate spune că moldovenii au prins gustul creditelor ipotecare. Însă pe timp de criză riscurile sunt foarte mari, iar o parte dintre cei care au împrumuturi ar putea întâmpina dificultăți la rambursare. Acest fapt inevitabil va extinde volumul de credite neperformante (8,1% în prezent) numărul cazurilor de insolvență și portofoliile companiilor de colectare a creanțelor. Ba mai mult, comprimarea cererii interne ar putea determina revizuirea prețurilor la imobile ce va pune și mai multă presiune pe portofoliile băncilor. Or, ca urmare a situației dificile băncile ar putea fi reticente la refinanțarea sau restructurarea împrumuturilor”, este de părere Victor Ursu.

Pentru, a preveni un eventual colaps BNM a recomandat băncilor se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului. Banii pot fi utilizați pentru a absorbi eventualele înrăutățiri a calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației. Iar pentru a pune la dispoziție băncilor mai multe lichidități BNM a redus și rata de baza la 3,25% anual, dar și norma rezervelor obligatorii la 34%. Astfel, banca centrală a pus la dispoziția băncilor circa 600 milioane de lei pentru a face față eventualelor riscuri, dar și amenințări.

O parte dintre bănci au amânat plățile la credite până în luna mai pentru a scoate  presiunea de pe clienții, deoarece majoritatea companiilor și întreprinderilor și-au închis ușile pe perioada de carantină. Dar cel mai interesant lucru este că cei care și-au luat locuințe prin programul „Prima Casă” Legea și alte acte care vizează acest program protejează la maxim băncile și îngrădește simțitor libertatea oamenilor, iar pe timp de criză statul lasă debitorii să se descurce de unii singuri cu banca. De exemplu, una din bănci și-a fixat marja maximă la creditele ipotecare „Prima Casă”, iar DAE a ajuns să fie - 9,38%. După ce s-a asigurat că va lua mai mulți bani din credite a propus o amânare a plăților drept măsură de ajutor (asta de parcă la vară oamenii vor fi mai bogați decât acum).

Problema cea mai mare este că după ridicarea perioadei de carantină nu înseamnă că cei care au contractat credite vor fi în stare să-și onoreze plățile asta după ce viitorul este incert pentru o parte dintre companiile care activează în Republica Moldova pe fundalul reducerii cererii, dar și a comenzilor.

Un element care ar putea pune presiune pe clienții băncilor este reducerea transferurilor din străinătate cu aproape 50% până la echivalentul a 600 milioane USD. Or, în condițiile în care o parte dintre moldovenii care muncesc în străinătate au împrumuturi ipotecare ar putea întâmpina probleme la rambursarea lor. Și asta deoarece în statele din UE a fost instituită perioadă de carantină până la sfârșitul lunii mai.

Victor Ursu a concluzionat că o parte dintre cei care au credite imobiliare și ipotecare ar putea intra în incapacitate de plată pe fundalul lipsei veniturilor pentru a-și onora plățile la bancă. Drept rezultat băncile ar putea deveni cei mai mari proprietari de imobile. Or, acest lucru ar pune presiune pe bilanțurile instituțiile financiare, dar și pe prețurile la imobile.

Emisiunea este realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău