Opinie | Condițiile Gazprom au menirea să ne mențină în sfera de influență a Rusiei

  • 29 Octombrie 2021 08:17
Opinie | Condițiile Gazprom au menirea să ne mențină în sfera de influență a Rusiei

Gazpromul și-a schimbat atitudinea față de Republica Moldova, după ce la guvernare a venit un partid proeuropean. Este opinia expertului în securitate energetică, Sergiu Tofilat, potrivit căruia prin condițiile impuse Chișinăului, Rusia își dorește să mențină Republica Moldova în sfera sa de influență. În același timp, reprezentanții guvernării spun că autoritățile sunt pregătite pentru un eventual eșec al negocierilor cu Gazprom, pregătind opțiunea procurării gazelor naturale din surse alternative, notează IPN.

Reprezentanții guvernării spun că autoritățile pregătesc scenarii de rezervă în eventualitatea în care negociatorii Republicii Moldova nu vor ajunge la un consens cu reprezentanții concernului rus. Se întâmplă întrucât contractul actual cu Gazprom expiră la sfârșitul lunii.

„Nu putem să acceptăm un preț de la Gazprom mai mare decât le este oferit altor țări care semnează contracte pe termen lung. Asta este inacceptabil pentru noi. Planul nostru B este să ne asigurăm că avem gaz din surse alternative, chiar dacă va fi mai scump. În cazul în care negocierile cu Gazprom vor eșua, Guvernul este gata să achiziționeze din surse alternative. Moscova propune condiția de a asimila niște datorii despre care nu știm de unde au apărut ”, a spus Radu Marian în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Valeriu Munteanu, liderul formațiunii Uniunea Salvați Basarabia cere autorităților transparență maximă în negocierile cu Rusia și informarea societății despre eventuale concesii făcute Moscovei.

„Cred că 90% dintre elementele negocierilor cu Gazprom sunt politice, pentru că Moscova nu ține la cele câteva zeci de milioane de dolari pe care le vom plăti noi pentru gaz. Așteptăm de la guvernare transparență maximă în ceea ce privește dialogul cu Rusia, suntem siguri că Moscova stăruie pe elemente de slăbire a suveranității Republicii Moldova, vrea să ne pună în cârcă datoria Transnistriei la gaz. Am văzut stângăcii din partea guvernării. Să stângi focul de la Memorial, supărându-te pe Federația Rusă, nu denotă maturitate. Ori îl stângi și te arăți tare în fața Rusiei, ori nu te înmoi și îl aprinzi înapoi”, a spus Valeriu Munteanu.

Experții energetici spun că multitudinea condițiilor impuse de Gazprom au menirea de a taxa Republica Moldova pentru alegerea vectorului proeuropean.

„Atunci când era un partid prorus la guvernare întrebări nu erau, nici la formula de calcul, nici la datorii. De când la guvernare a venit un partid de orientare proeuropeană, Gazprom și-a schimbat atitudinea. Brusc, au majorat prețurile de 4 ori, ne-au trecut la prețul de bursă, asta s-a făcut intenționat. Ne spun despre niște datorii inexistente, pun obstacole implementării pachetului energetic III, care înseamnă liberalizarea pieței și accesul la rețele pentru alți furnizori, deci Gazprom vrea să dețină monopol în continuare. Sunt lucruri care au menirea să ne mențină în sfera de influență a Federației Ruse”, a spus Sergiu Tofilat.

De la instituirea stării de urgență, compania Energocom a fost mandatată să organizeze licitațiile și să procure gaze naturale de pe piața internațională. Potrivit Agenției Proprietății Publice cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale a fost câștigată de trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău