Opinie | Asistăm la o nouă rundă de înrăutățire a relațiilor Republicii Moldova cu Rusia

  • 30 Mai 2017 14:56
Opinie | Asistăm la o nouă rundă de înrăutățire a relațiilor Republicii Moldova cu Rusia

Cei cinci diplomați ruși sunt expulzați din Republica Moldova în baza informațiilor serviciilor speciale moldovenești, a declarat astăzi premierul Pavel Filip.

El nu a vrut să dea alte detalii și nici nume. Între timp, președintele Igor Dodon a criticat decizia, iar Moscova a promis un răspuns dur. Expulzarea celor cinci diplomați, chiar dacă este o decizie legitimă, reprezintă o nouă rundă de înrăutățire a relațiilor moldo-ruse, susține analistul politic Anatol Țăranu.

Chișinăul a refuzat să spună motivul deciziei de expulzare a celor cinci diplomați, dar premierul Pavel Filip a făcut trimitere la informațiile prezentate de serviciile secrete. În același timp, el a amintit despre embargourile economice impuse de Moscova produselor moldovenești, presiunile la care au fost supuși mai mulți oficiali de la Chișinău în timpul vizitelor în Federația Rusă, precum și despre refuzul autorităților ruse de a colabora în ancheta privind cazul de spălare de bani de peste 20 de miliarde de dolari.

Decizia Guvernului de la Chișinău a fost dur criticată de Igor Dodon, pe care a numit-o ”un gest revoltător și o acțiune diplomatică ostilă”. De asemenea ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, a calificat decizia autorităților de la Chișinău drept o gravă provocare și o lovitură dată forțelor care militează pentru normalizarea relației cu Rusia.

Presa rusă a publicat și numele a trei din cei cinci diplomați, fiind vorba de atașatul militar și consilierul acestuia, precum și de primul secretar al Ambasadei, dar acestea nu sunt confirmate pe cale oficială.

Asistăm la o nouă rundă de înrăutățire a relațiilor Republicii Moldova cu Rusia, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. El consideră decizia Chișinăului drept una legitimă, având în vedere acțiunile subversive ale mai multor angajați ai ambasadei ruse. În același timp, Anatol Țăranu consideră că ar fi fost bine ca aceste probleme să fie aplanate pe cale diplomatică.

Decizia Chișinăului vine după ce acum două luni un fost demnitar moldovean a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea informații clasificate unor reprezentanți ai Ambasadei Rusiei. De asemenea, în luna martie, conducerea de la Chișinău a transmis o notă Moscovei în care semnala abuzuri asupra unor oficiali moldoveni în timpul deplasărilor în Rusia. Chișinăul sugera atunci că acest comportament ar fi legat de ancheta privind tranzacționarea frauduloasă a peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia, prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar din Republica Moldova. Ulterior, conducerea Parlamentului a refuzat să participe la Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, care a avut loc în Rusia, iar premierul Pavel Filip a anunțat că nu va participa la summit-ul CSI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău