OPINIE | Acordarea primei tranșe de asistență macro-financiară reprezintă o recunoaștere puternică a încrederii UE în guvernarea de la Chișinău
-
22 Octombrie 2019 08:52
Acordarea primei tranșe de asistență macro-financiară reprezintă o recunoaștere puternică a încrederii UE în guvernarea de la Chișinău.
Instituțiile europene au scos în prim plan îndeplinirea precondițiilor politice, iar printre altele s-au referit la condițiile sectoriale, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Aprecierea europeană derivă mai degrabă din gradul ridicat de intenționalitate al Guvernului Maiei Sandu, decât din evaluarea performanței per ansamblu a tuturor ramurilor puterii de la Chișinău, explică Dionis Cenușa.
În realitate, punctează politologul, niciuna din cele 10 condiții obligatorii pentru prima tranșă (din totalul de 28 de măsuri) nu sunt reflectate punctual nici în performanța pe linie parlamentară (legile adoptate în perioada iulie-octombrie 2019) și nici în raportul Guvernului cu privire la primele “100 de zile”.
El opinează că cele 10 condiții necesare pentru a debursa prima tranșă au fost realizate încă în perioada regimului oligarhic în 2018, inclusiv condiții pentru tranșele II și III, dar credibilitatea acestuia a fost spulberată de anularea votului din Chișinău în primăvara aceluiași an.
Dionis Cenușa consideră că abordarea pro-activă a guvernării noi în domeniul reformelor a avut o influență determinantă asupra deciziei UE, alături de îndeplinirea precondițiilor politice.
Așadar, în evaluările europene au contat în aceeași măsură atât pașii tehnici (realizați încă în 2018, sub oligarhul Vladimir Plahotniuc), cât și abundența și integritatea voinței politice, simbolizate de caracterul reformator al Maiei Sandu, pentru executarea întocmai a acelor angajamente, opinează politologul.
Până acum, nici partea europeană și nici Guvernul de la Chișinău nu a etalat în public în ce sector exact și în ce mod noua conducere a corectat devierile guvernării precedente, explică Dionis Cenușa.
Politologul sugerează ca în vederea excluderii elementelor de dezinformare și manipulare publică, atât UE, cât și Guvernul de la Chișinău urmează să asigure o transparență deplină cu privire la îndeplinirea condițiilor sectoriale.
Meritul și contribuția blocului ACUM, alături de Socialiști, este de a garanta elementul de sinceritate, dedicație și integritate politică pentru a derula până la capăt, cu corectările necesare, reformele demarate în perioada 2017-2018, subliniază Dionis Cenușa.
Totodată, în intervalul dintre tranșe și înainte de acordarea celei de-a treia tranșe, este obligatorie o evaluare constantă și consistentă a evoluției măsurilor ce aparțin pre-condițiilor politice, inclusiv modul cum Guvernul transpune recomandările Comisiei de la Veneția, concluzionează politologul.