Opinie: „Atacul asupra portului Reni are scopul de a face cât mai scump războiul pentru statele UE și NATO”

  • 24 Iulie 2023 14:20
Opinie: „Atacul asupra portului Reni are scopul de a face cât mai scump războiul pentru statele UE și NATO”

Rusia a lansat un nou val de atacuri în regiunea Odesa. În această noapte, au fost lovite porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene și la doar câțiva kilometri de frontiera cu Rep. Moldova. Bombardamentele din regiune fac parte din campania deliberată a Federației Ruse de a provoca căderea piețelor de grâu în lume pentru a pune presiune asupra Kievului și aliaților occidentali de a reveni la masa negocierilor, apreciază expertul în relații internaționale de la București, Mihai Isac, transmite Radio Chișinău. 

Căderea pieței grâului și slăbirea economică a Ucrainei, sunt câteva dintre scopurile pe care le urmărește Rusia în urma ultimelor acte în războiul dus împotriva Ucrainei, subliniază expertul în relații internaționale de la București, Mihai Isac.

„Atacurile fac parte din campania deliberată a Federației Ruse de a provoca căderea piețelor de grâu în lume pentru a pune presiune asupra Kievului și asupra aliaților occidentali pentru a reveni la masa negocierilor. Acest atac nu este decât ultimul act din războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a susținerii pe care o primește din partea Occidentului. O parte din această susținere se traduce prin sprijinul primit de Ucraina pentru trasferul cerealelor ucrainene către piețele de desfacere.

Toate aceste atacuri au scopul și de a face cât mai scump războiul pentru statele Uniunii Europene și NATO. Practic tot acest flux de cereale care înainte trecea prin Odesa, care a fost atacată, prin Ismail, prin Reni este nevoit să treacă prin Rep. Moldova și pe teritoriul României”, afirmă Isac. 

Atacurile din Delta Dunării pun în pericol și viețile oamenilor care locuiesc în regiune, dar și ale turiștilor care se odihnesc, în plin sezon estival. Bombardamentele pot fi interpretate drept un atac psihologic, mai spune expertul Mihai Isac.

„Federația Rusă, prin aceste atacuri, pune în pericol inclusiv viețile civililor, care locuiesc în regiune peste Reni și peste Ismail. Delta Dunării este una dintre cele mai populare regiuni turistice din Europa și suntem în plin sezon. Aceste atacuri care au loc la doar câțiva kilometri de locații unde cetățeni români, din alte state ale Uniunii Europene și nu numai, se odihnesc poate fi interpretat ca un atac psihologic împotriva acestora”, a mai adăugat expertul. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă recentele atacuri rusești care vizează infrastructura civilă ucraineană de-a lungul Dunării, situată în apropiere de granița cu România. Acest atac prezintă riscuri semnificative în exportul de grâne din Ucraina și asigurarea securității alimentare, regionale și globale, se arată într-un comunicat al diplomației de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău