Operațiunea „Ghostwriter”: Cum sparg hackerii ruși site-urile de știri pentru a planta știri false despre NATO

  • 03 August 2020 19:34
Operațiunea „Ghostwriter”: Cum sparg hackerii ruși site-urile de știri pentru a planta știri false despre NATO

Rusia desfășoară în prezent, prin intermediul unor hackeri „apropiați intereselor de securitate ale Moscovei”, o amplă campanie de discreditare a NATO care constă în plantarea de știri false în site-urile unor publicații din țări precum Polonia sau Lituania, se arată într-un raport prezentat de The Guardian, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, campania, intitulată „Ghostwriter” presupune obținerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS - Document Management System) ale site-urile de știri. Odată reușit acest lucru, hackerii șterg știrile originale, deja publicate, și le înlocuiesc, în schimb, cu știri false menite a submina încrederea în Alianța Nord-Atlantică.

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică, din 2017 și până în prezent au fost identificate 14 astfel de atacuri la adresa publicațiilor online din Polonia și Lituania.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de știri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat știri în care erau inserate citate false ale comandantului forțelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO
Militari polonezi din Forța de Reacție Rapidă (VJTF) a NATO. Foto: Getty Images

De asemenea, site-urile de știri din Lituania au fost ținta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe știri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofițer american.

Tot în Lituania, în septembrie anul trecut, a apărut, în mod similar, o informație falsă legată de profanarea unui cimitir evreiesc de către mai mulți militari germani prezenți în această țară în cadrul unui exercițiu NATO.

Specialiștii Mandiant apreciază că „actorii din spatele acestei campanii au la dispoziție resurse materiale importante” și că au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri „sunt apropiați intereselor de securitate ale Rusiei”.

Atlă metodă folosită de hackerii ruși: e-mail-uri „fantomă” provenite de la NATO și transmise redacțiilor de știri 

O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

Astfel, în luna aprilie, pe site-ul Academiei Militare din Polonia a fost publicată o scrisoare falsă în care comandantul acestei instituții îndemna trupele poloneze să se opună „ocupației” americane și să refuze participarea la exercițiul NATO Defender Europe 20.

Tot în aprilie, un e-mail fals, transmis redacțiilor de știri din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța retragerea trupelor NATO din Lituania din cauza pandemiei de coronavirus.

NATO a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Campania de știri false este parte a unei operațiuni extinse de dezinformare care se derulează de ani buni atât împotriva NATO cât și a UE.

Nici România nu a fost ocolită de „epidemia de fake news” venită dinspre Rusia.

Astfel, milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulau, în luna aprilie, pe platformele de social media din lume, conform datelor Comisiei Europene, în condițiile în care Rusia desfășoară o amplă activitate de dezinformare împotriva țărilor din UE, inclusiv România. Comisia Europeană identificase, cu acest prilej, prin intermediul unui site specializat în depistarea știrilor false, nu mai puțin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Tue
2
Wed
0
Thu
-0
Fri
-3
Sat
1

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2947 0.1026
USD 17.4849 0.0328
RON 4.3687 0.0211
UAH 0.6207 0.0040
RUB 0.2335 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău