Operațiune comună a Mossad, CIA și MI6 în vederea evacuării unui om de știință iranian din domeniul nuclear

  • 11 Februarie 2019 11:25
Operațiune comună a Mossad, CIA și MI6 în vederea evacuării unui om de știință iranian din domeniul nuclear

Mossad (Serviciul de Informații Externe al Israelului), MI6 (Serviciul de Informații Externe al Marii Britanii) și Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) au efectuat recent o operațiune comună pentru evacuarea unui om de știință iranian din domeniul nuclear, cu reședința la Teheran, ajutându-l să părăsească Iranul cu o ambarcațiune cu migranți pe o rută de imigrație extrem de aglomerată folosită ca acoperire pentru această misiune, a informat duminică Daily Mail, citat de postul de televiziune israelian i24News, potrivit Agerpres.

Omul de știință iranian ar fi fost adus clandestin în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă împreună cu alți migranți de aceeași naționalitate care au trecut prin Canalul Mânecii la Lydd (districtul Shepway), la începutul acestui an.

Operațiunea a demarat în octombrie anul trecut, când Mossad l-a ajutat pe omul de știință iranian (47 de ani) să fugă în Turcia și de acolo să se alăture unui grup de migranți iranieni care încercau să ajungă în Marea Britanie.

'Nu totul a decurs fără probleme. Absența sa a fost rapid remarcată și am fost informați că o unitate specială a Corpului Gardienilor Revoluției a fost trimisă' pe urmele lui, a declarat o sursă pentru Daily Mail.

'Odată ajuns în Franța, problema era cum să treacă în Marea Britanie. Nu puteam pur și simplu să-l îmbarcăm într-un avion', a adăugat sursa menționată. Motivul este acela că, spre deosebire de SUA care s-au retras din acordul nuclear privind Iranul, Marea Britanie susține încă la nivel oficial acest acord încheiat între Teheran și marile puteri. 'Deși rareori se întâmplă, soluția care ne-a fost oferită era să facem ca el să traverseze Canalul Mânecii într-o barcă cu migranți de aceeași naționalitate', a mai spus interlocutorul ziarului britanic.

Ajuns în Marea Britanie, savantul iranian a fost interogat cu privire la stadiul actual al programului nuclear, apoi a fost îmbarcat într-un avion cu destinația SUA, unde ar fi primit drept de azil.

Potrivit publicației citate, același savant ar fi ajutat la asasinarea în 2012 a unui alt om de știință iranian din domeniul nuclear, Mostafa Ahmadi Roshan, de uciderea căruia a fost mult timp suspectat Mossadul.

Afluxul de migranți iranieni în Regatul Unit a crescut recent datorită unei decizii a guvernului sârb de a accepta intrarea fără viză a turiștilor iranieni în Serbia. Această inițiativă vizează o intensificare a turismului și comerțul între Republica Islamică și Serbia, ceea ce a permis mai multor iranieni să ajungă în Europa, conform postului de televiziune israelian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău