Artiști de la Iași vor juca în baletul „Spărgătorul de nuci", prezentat de Teatrul de Operă din Chișinău

  • 20 Ianuarie 2023 16:05
Artiști de la Iași vor juca în baletul „Spărgătorul de nuci

„Casse-Noisette” în franceză, sau „Spărgătorul de nuci”, este capul de afișe la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Un spectacol de balet jucat iarna, aduce publicului tehnicile în pași de dans de la Teatrul Bolșoi, împreună cu artiști de la Opera Națională Română de la Iași.

Prim-balerina Anastasia Homițcaia a vorbit cu Radio Chișinău despre coregrafie, tehnici,  joc actoricesc și ceea ce face un spectacol clasic de balet să rămână în actualitate.

Geniu pentru unii, dictator autoritar pentru alții, Iurii Grigorovici este una dintre cele mai importante personalități din lumea baletului. Timp de trei decenii, s-a aflat la conducerea companiei de balet a Teatrului Bolșoi de la Moscova, modelând devenirea artistică a mai multor generații de dansatori. Coregrafia spectacolului de la Chișinău aparține lui Iurii Grigorovici, a spus Anastasia Homițcaia:  „Este în coregrafia lui Iurii Grigorovici. Coregraful din Bolșoi Teatr. În urmă cu 20 de ani, el a venit cu echipa sa și toată coregrafie care merge în Bolșoi tteatr, a fost montată la noi. Acest spectacol se bucură de mare succes, el merge de obicei iarna, noi am fost în luna decembrie mulți artiși plecați în multe turnee, și acum când am revenit vom juca Spărgătorul de nuci”.

În spectacol, numărul de artiști variază: „Eroina principală – Anghelinoci Marina, spărgătorul de nuci – solictul nostru principal care joacă și alte roluri principale- Alexandru Balan. În debut aici, vor avea tinerii artiști premieră în dubleur – păpușa, Andreos Boghean. În „Regile șoarecilor” la fel, debutează tineri artiști – Dan Tănase, care pentru prima dată iese pe scenă într-un rol de solist. Avem invitați de la Iași cu care suntem într-o colaborare permanentă pentru că aproape în toate spectacolele clasice, inclusiv în „Spărgătorul de nuci” necesită un număr mare de artiști. O mare parte din artiștii noștri sunt plecați – aici este și criza financiară din care nu mai ieșim, de aceea noi invităm artiști ca să putem face un spectacol frumos. Colegii noștri de la iași vor interpreta: păpușa chineză – Marin Galan, păpușa spaniolă – Bogdan Aprofirii, păpușa franceză – Andrei Damaschin, și deja băieții noștri – Doru Gârlea, care va avea o premieră în rolul păpușii spaniole și Vasile Bogza – și deja fetele. Este un spectacol mare, cu foarte multe personaje, nu știu dacă acum îi pot pe toți să îi numesc”, a subliniat prim-balerina.

Deși de multe ori ne-am întreba de ce este un spectacol actual dacă nu schimbă din tehnici, Anastasia Homițcaia spune cu în balet cea mai mare provocare este să păstrezi tradiția și să aduci actualitate: „În baletul clasic noi nu avem dreptul să schimbăm. Așa – coregrafia cum este montată, în permanență trebuie să fie susținută. Stilistica la spectacol, la fel, nu avem dreptul să o schimbăm. Putem să reînnoim  din costume, din decor. Aceasta și este provocarea la un spectacol de balet, nu ai dreptul să schimbi nimic din coregrafie, din tehnică, dar prin jocul actoricesc, simțul spectacolului – asta ai dreptul să aduci”.

În spectacol tehnicile de sans sunt solicitante pentru artiști:  „Sunt elemente din baletul clasic. Un pic complicat pentru „cordobalet”, deoarece au multe intrări, mai ales pentru fete – unde este dansul fulgușorului și pare ușor, dar ele practic de pe poante practic nu se coboară. Soliștii au tehnica sa, în „pas de deux” în susținere”, a încheiat Anastasia Homițcaia.

Spectacolul „Spărgătorul de nuci” va fi jucat pe 21 și 22 ianuarie la ora 17:00 la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău