Open Arms: Nava militară spaniolă care se îndreaptă spre Lampedusa va prelua 15 migranți (vicepremier)

  • 22 August 2019 18:30
Open Arms: Nava militară spaniolă care se îndreaptă spre Lampedusa va prelua 15 migranți (vicepremier)

Guvernul spaniol a confirmat joi că nava militară trimisă spre Lampedusa își continuă deplasarea spre insula italiană, de unde va prelua 15 migranți salvați de vasul umanitar spaniol Open Arms, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Guvernul spaniol a trimis marți nava militară Audaz pentru a-i prelua pe toți migranții de la bord, în urma refuzului Italiei de a le permite debarcarea. După câteva ore, justiția italiană a dispus debarcarea migranților pe insulă, făcând misiunea navei militare incertă.

Madridul a decis în cele din urmă să-i aducă în Spania cu Audaz pe migranții pe care se angajase să-i primească.

'Era mai util și mai eficient ca nava să-și termine călătoria și să ne aducă cota (de migranți) care ne revine' în baza acordului de repartizare a migranților de pe Open Arms între câteva state europene, a declarat vicepremierul Carmen Calvo, precizând că Spania urmează să primească 15 persoane.

'Nu știm dacă vreo altă țară s-ar putea alătura acestei repartizări în ultimul moment, dar, în principiu, cota noastră era de 15 și acesta este numărul (de migranți) pe care îl vom aduce în țară', a menționat ea.

Vicepremierul a mai afirmat că 'Ministerul Apărării a declarat de la început că este mai sigur să se efectueze transferul pe mare decât pe calea aerului'. 'Este mult mai sigur și mai facil pentru forțele noastre armate', a adăugat Carmen Calvo.

ONG-ul Proactiva Open Arms ceruse guvernului să închirieze un avion pentru aducerea migranților în Spania.

Din cei 147 de migranți aflați pe nava Open Arms joia trecută, marți seară, când a avut loc debarcarea, mai erau în jur de 80, care au fost transferați într-un centru de primire din Lampedusa.

Franța a promis că va găzdui 40 dintre ei, iar Portugalia 10, în cadrul acordului de repartizare la care vor mai lua parte Luxemburg și Germania.

România și-a oferit inițial participarea, dar aceasta nu a mai fost în cele din urmă necesară, oferta celorlalte cinci state fiind suficientă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău