OPEM: Operatorul energetic din România, OPCOM, trece Prutul

  • 14 Decembrie 2023 18:10
OPEM: Operatorul energetic din România, OPCOM, trece Prutul

Adunarea generală a OPCOM SA, operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România, a aprobat înființarea unei întreprinderi fiică la Chișinău care va opera piața de energie electrică. Întreprinderea se va numi Operatorul pieței de energie M, prescurtat OPEM și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice cu un capital social de 500 de mii de lei, relatează IPN.

Potrivit Ministerului Energiei, această hotărâre vine în contextul în care luni la Chișinău a avut loc semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova. Prin acesta părțile au decis să asigure, printre alte obiective strategice, condițiile desemnării OPCOM în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

„Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov.

Potrivit ministrului, astfel, piața energiei din Republica Moldova se va integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european. Ca rezultat, o bună parte din problemele cu care se confruntă inclusiv producătorii de energie regenerabilă vor fi soluționate exact ca pe piețele mature. Va dispărea problema coeficienților pentru energia de dezechilibru, care crea nemulțumiri în rândul producătorilor, în special a celor de energie regenerabilă. Va fi mai ușor de importat și de exportat energie regenerabilă.

„Desemnarea societății care urmează a fi înregistrată în următoarele zile în Republica Moldova ca unic operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova va constitui încă o dovadă a expertizei consolidate a OPCOM în administrarea piețelor de energie prin asigurarea desfășurării continue, ordonate, eficiente, echitabile și transparente a tranzacțiilor cu energie și prin facilitarea pieței unice în beneficiul participanților la piață și al consumatorilor finali, care culeg beneficiile responsabilităților asumate de OPCOM încă din anul 2000 în plan național, respectiv, regional și european odată cu prima cuplare a piețelor de energie electrică la care România a fost parte începând cu anul 2014”, precizează OPCOM într-un comunicat de presă.

Din punct de vedere tehnic, inițial va fi lansată piața zilei următoare și piața intrazilnică, orară, de energie. Cu aceste instrumente și piața en gros de energie electrică din Republica Moldova va deveni mai transparentă și mai corectă, se arată în același comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău