OPEC: Cererea globală va crește anul viitor la un nivel record

  • 15 Iulie 2020 14:21
OPEC: Cererea globală va crește anul viitor la un nivel record

Cererea globală de petrol va crește anul viitor la un nivel record – șapte milioane de barili pe zi (bpd) – datorită redresării economiei mondiale în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar va rămâne sub nivelul din 2019, se arată în raportul lunar publicat marți de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

De asemenea, cererea pentru țițeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2021 cu șase milioane bpd, la 29,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.

Este primul raport în care OPEC evaluează piața petrolului din 2021. Estimarea nu include riscurile negative care s-ar putea materializa în 2021, cum ar fi tensiuni comerciale între SUA și China, un nivel ridicat al datoriilor sau un al doilea val de infecții, se arată în raport.

Măsurile de izolare introduse pentru a ține sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piața petrolieră, unde prețurile s-au prăbușit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie și au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol și combustibili la nivel mondial.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut luni cu 0,52 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 42,72 dolari.

OPEC se așteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai puțin decât în raportul de luna trecută. De asemenea, cererea pentru țițeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.

Și Agenția Internațională a Energiei (IEA) și-a îmbunătățit vineri estimările privind cererea de petrol în 2020, dar a avertizat că răspândirea pandemiei reprezintă un risc la adresa perspectivelor globale.

În raportul său lunar, IEA și-a majorat estimările la 92,1 milioane de barili pe zi (bpd), în creștere cu 400.000 bpd față de prognoza de luna trecută, citând un declin mai redus decât se estima în trimestrul doi din acest an.

„Deși piața petrolului înregistrează fără îndoială progrese, în unele cazuri creșterea numărului de infecții ne reamintește că pandemia nu este sub control și riscurile la adresa perspectivelor globale sunt preponderent negative”, avertizează Agenția Internațională a Energiei.

Firma de consultanță Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău