ONU: Venezuela și Cuba denunță imperialismul Statelor Unite

  • 22 Septembrie 2020 08:30
ONU: Venezuela și Cuba denunță imperialismul Statelor Unite

Președintele venezuelean Nicolas Maduro, acuzat de anchetatori ai ONU că se află la originea unor "posibile crime împotriva umanității", a chemat lumea luni să lupte împotriva "hegemoniei" și "ideilor imperialiste", relatează marți France Presse, preluat de Agerpres.

Denunțând "lumea hegemoniei, lumea imperialismului" în timpul unui discurs înregistrat la Adunarea Generală a ONU, cu ocazia unui summit virtual sărbătorind a 75-a aniversare a acesteia, Nicolas Maduro a insistat asupra necesității de a fi "uniți" în fața pandemiei.

"Venezuela apără o lume multipolară, un sistem reînnoit al Națiunilor Unite, un sistem ce știe să aplice dreptul internațional și protejează popoarele lumii", a subliniat el, criticând atacurile americane, fără a numi Statele Unite, împotriva Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

"Nu este momentul să insultăm, să amenințăm OMS, acum este timpul să ne unim în favoarea sa", a pledat el.

"Lumea a învins fascismul acum 75 de ani. Lumea va câștiga și împotriva celor care încearcă să predomine hegemonic, împotriva ideilor imperialiste, va putea învinge neofascismul (...) pentru construirea unei noi lumi fără putere hegemonică, o lume aparținând poporului", a insistat președintele Venezuelei, a cărui legitimitate nu mai este recunoscută în multe țări, amintește AFP.

Referindu-se la viitoarele alegeri legislative din țara sa la 6 decembrie, Nicolas Maduro a amintit că a cerut secretarului general al ONU participarea unei comisii tehnice alături de acest scrutin.

Președintele Venezuelei va ține din nou un discurs virtual miercuri în fața ONU, ca parte a sesiunii anuale a Adunării Generale la care nu a mai participat fizic din 2018.

Vorbind pentru Cuba, ministrul de externe al țării, Bruno Rodriguez Parrilla, a criticat de asemenea SUA.

"La această aniversare a 75 de ani ai ONU, multilateralismul și dreptul internațional sunt amenințate de cea mai mare putere mondială. Comportamentul iresponsabil al Statelor Unite este cel mai important pericol pentru pacea și securitatea internațională", a spus el.

"Se pare că (Statele Unite) sunt în război cu planeta (...) și cu locuitorii săi", a deplâns el, criticând "blocada economică, comercială și financiară" impusă de Washington țării sale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău