ONU va investiga "violurile de război" în Ucraina

  • 14 Aprilie 2022 11:38
ONU va investiga

Națiunile Unite desfășoară anchete cu privire la violurile și violențele sexuale comise de forțele ruse în retragere din anumite zone ale Ucrainei. Euronews scrie că, de zile întregi, oficialii organizației multinaționale strâng dovezi de primă mână, unele dintre ele dramatice.

 "Auzim din ce în ce mai mult despre viol și agresiune sexuală. Aceste acuzații trebuie investigate în mod independent pentru a asigura adevărul și dreptatea. Ceea ce face să sune toate semnalele de alarmă este combinația mai multor factori: mulțimi mari care încearcă să plece și trupele care acționează cu brutalitate asupra civililor", spune Sima Bahous, director executiv al UN Women.
 
În sprijinul reconstituirilor făcute de ONU sunt mărturiile multor femei ucrainene, victime ale agresiunii și violenței. Din poveștile lor reiese o realitate dramatică, des întâlnită și în alte războaie. "Nici nu am avut timp să mă întorc acasă. Au intrat pe ușa din spatele meu. Nu am avut timp să iau telefonul sau să fac ceva. M-au împins în pat, m-au amenințat cu o mitralieră și m-au obligat să mă dezbrac. A fost dezgustător. Nu vreau să mai trăiesc".
 
Violul este considerat o crimă de război conform dreptului internațional. Investigațiile sunt în desfășurare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina atât de către Procuratura Generală de la Kiev, cât și de către Curtea Penală Internațională.
 
Sursa: Radio România Actualități 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău