ONU va crea o agenție care să monitorizeze Inteligența Artificială: „Sunetele de alarmă sunt asurzitoare”

  • 13 Iunie 2023 09:56
ONU va crea o agenție care să monitorizeze Inteligența Artificială: „Sunetele de alarmă sunt asurzitoare”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat, luni, că susține propunerea mai multor directori de companii care se ocupă de dezvoltarea de software de tip Inteligență Artificială (AI) pentru crearea unei agenții care să se ocupe de monitorizarea acestui nou tip de tehnologie, relatează Reuters. Agenția ar urma să funcționeze pe modelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), scrie digi24.ro.

Tehnologia AI care poate produce text pe baza sugestiilor utilizatorilor a captat atenția oamenilor de când software-ul ChatGPT a fost lansat în urmă cu șase luni și a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile.

Inteligența artificială a devenit, de asemenea, un motiv de îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a crea imagini deepfake și alte informații vădit greșite și uneori chiar înșelătoare.

„Sunetele de alarmă cu privire la cea mai recentă formă de inteligență artificială – AI generativă – sunt asurzitoare. Și sunt cele mai puternice de la dezvoltatorii care au proiectat-o. Trebuie să luăm aceste avertismente în serios”, a spus Guterres.  

El a anunțat planuri de a începe lucrările, până la sfârșitul anului, la un organism consultativ la nivel înalt pentru AI, care să revizuiască în mod regulat aranjamentele de guvernare a AI și să ofere recomandări cu privire la modul în care acestea se pot alinia cu drepturile omului, statul de drept și binele comun.

„Aș fi favorabil ideii că am putea avea o agenție de inteligență artificială... inspirată de ceea ce este agenția internațională de energie atomică astăzi”, a adăugat secretarul general al ONU, luni. Guterres a spus că un astfel de model ar putea fi „foarte interesant”, dar a menționat că „doar statele membre îl pot crea, nu secretariatul ONU”.

AIEA, cu sediul la Viena, a fost creată în 1957 și promovează utilizarea în siguranță, sigură și pașnică a tehnologiilor nucleare, urmărind în același timp posibilele încălcări ale Tratatului de neproliferare (TNP). Are 176 de state membre.

Creatoarea ChatGPT, OpenAI, a declarat, luna trecută, că un organism precum AIEA ar putea impune restricții privind implementarea, verificarea conformității cu standardele de siguranță și urmărirea utilizării inteligenței artificiale.

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a susținut, de asemenea, ideea și a spus că dorește ca Regatul Unit să fie casa reglementărilor globale de siguranță pentru AI. Regatul Unit urmează să găzduiască un summit, la sfârșitul acestui an, cu privire la modul în care o acțiune internațională coordonată poate aborda riscurile AI. Guterres a declarat că sprijină planul pentru un summit în Marea Britanie, dar a spus că ar trebui să fie precedat de „muncă serioasă”.

El a mai spus că intenționează să numească în zilele următoare un consiliu științific consultativ format din experți în inteligență artificială și oameni de știință de la agențiile ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău